Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
És la guerra de classes, estúpids!

Primer de maig, guanyarem la guerra a la patronal salvatge!

23/04/2013 Jordi Navarro
Jordi Navarro, geògraf i regidor a Girona per la CUP Jordi Navarro, geògraf i regidor a Girona per la CUP

Les dades socioeconòmiques del darrer trimestre evidencien que la situació econòmica empitjora per moments. El PIB continua baixant i contraient-se i les xifres d’atur continuen el seu imparable ascens ( 27% d’atur general i 70% d’atur juvenil) Als Països Catalans ja voregem la xifra d’1,500.000 aturats i aturades Una evolució negativa de l’economia que va acompanyada de nous tancaments d’empreses, nous ERO’s i noves retallades de drets socials, laborals i econòmics.

Els salaris de bona part dels treballadors i treballadores que encara conserven la feina s’ha reduït força. Al sector públic la reducció ha estat d’entre un 5 i un 10% i cal afegir-hi la congelació salarial dels últims 5 anys. Al sector privat les baixades oscilen entre un 10 i un 30%. Cal afegir aquí l’augment de l’IVA i l’alça de preus ( inflació) de productes  alimentaris bàsics com ara el pa, la llet, verdures...calçat, vestit. I si hi afegim els increments de preus i taxes a l’educació pública ( des de les escoles bressol fins a la universitat), veiem que la classe treballadora ha perdut més del 30% de poder adquisitiu en uns pocs anys.

La societat catalana és una societat amb grans desequilibris territorials i una enorme polarització social. Educació, treball, habitatge, serveis socials, sanitat....no estan a l’abast de tothom i les oligarquies disposen de poder i recursos molt per sobre de la mitjana del país. Una situació de desigualtat i assimetria social que es veu  reforçada amb les polítiques de dèficit zero i rescats a la banca que impulsa la Troica i que aplica amb entusiasme el govern convergent de torn i el seu germà gran, el PP.

L’actual situació té un tractament mediàtic curiós, en diuen crisi econòmica. En canvi els neoliberals acostumen a dir-ne desajust i els socialdemòcrates, és a dir, la versió tova de la burgesia, en diu desacceleració del creixement econòmic. I enmig de tota la tempesta econòmica i social hi ha uns elements, que en un exercici d’habilitat tàctica es dediquen a reclamar més flexibilitat laboral i a denunciar l’actual rigidesa del mercat de treball i l’excessiva legislació laboral i ambiental. Son les diferents patronals, que defensen els interessos de les clàssiques oligarquies i dels moderns sectors econòmics vinculats a la nova màfia financera.

En lleguatge més popular, l’actual situació es descriu d’altres maners. “Estem ben fotuts”, s’exclamen els treballadors que encara disposen de sou i feina. D’altres, més criptícs i pessimistes diuen:

“estem a la ruina i no aixequem cap”. Son els aturats i aturades, els i les joves que es veuen forçats a emigrar o a malviure els qui estan perdent l’esperança i cauen impotents davant la bèstia capitalista que els aixafa i els humilia.

La civilització capitalista s’organitza en base a classes socials i de tant en tant els de dalt volen més luxes i apreten als de baix, que amb prou feines arriben a finals de mes. Per això no estem parlant de crisi, estem parlant d’estafa a escala global. Però tot plegat és ben simple. Assistim a una guerra oberta entre els de dalt i els de baix.  Els de dalt son els de sempre, les oligarquies financeres i les patronals, les burgesies evolucionades a capitalistes mundialitzats i la clàssica casta política al servei del capital. Els de baix son cada cop més, formats per un ampli espectre de la classe treballadora, entre ells un exèrcit d’aturats i aturades i un creixent nombre de precaris de tot tipus.

El xoc fa anys i panys que es produeix. Estem en plena guerra de classes i per desgràcia els de dalt guanyen i per golejada. Els de dalt ens van xuclant les butxaques, les forces i la dignitat i mentrestant la immensa majoria dels que som a baix anem tirant com podem. Alguns dels de baix porten dècades i segles lluitant contra els de dalt i encara avui tornen, tornem, a cometre els mateixos errors de sempre. Entre ells l’obsecació, el sectarisme mahara i un dogmatisme ridícul que no fa més que enfortir els de dalt.

Tot i així aquí ningú llença la tovallola i els de baix continuem treballant per infringir derrotes i humiliacions als de dalt.  Aquest Primer de Maig tenim l’oprtunitat d’homenatjar els Màrtirs de Chicago i de colpejar la patronal i la màfia financera. Sap greu la terminologia quasi bél·lica però algú es pensava que això era una festa? És la guerra de classes estúpids! I en tota guerra hi ha baixes i efectes col·laterals.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. 40è Aniversari de la mort del lluitador independentista Toni Villaescusa
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
  7. Walter Benjamin ja parlava l'any 1930 de la possible massificació turística
  8. El sant sopar assegurat
  9. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  10. L'ensenyament del Català a Catalunya Nord no passa pels millors moments
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid