XIRINACS és un projecte de Llibertat.cat, amb la col·laboració de la Fundació Randa i la realització de Zeba Produccions.
Al llarg d'aquests anys, aquest mitjà ha fet una tasca important de recuperació de la memòria històrica de l'independentisme català, a través de notícies diàries i d'una secció expressa que porta el mateix nom, per poder així entendre el present i combatre el silenciament del discurs i mitjans oficials.
Al llarg dels seus quasi vuit anys de vida, aquest mitjà informatiu ha anat creixent fins a consolidar-se com un altaveu de referència per al moviment independentista dels Països Catalans.
Els objectius de la fundació són la recerca, preservació i ampliació, debat, difusió i creació de noves propostes i aplicacions relacionades amb l’obra i l’acció pública que dugué a terme Xirinacs.
També han realitzat el DVD Sempremés dels Brams, diversos reportatges sobre la Guerra Civil a Olot, Ripoll o La Vall de Bianya i el programa per la xarxa de televisions locals Endansa entre molts altres projectes.
A través d'aquest documental recordarem la plantada diària davant la Model però també els innombrables episodis que va protagonitzar, ja sigui col·lectivament -a la Caputxinada o a l’Assemblea de Catalunya- com individualment. Alguns exemples d’aquestes accions són les seves múltiples vagues de fam per a demanar la separació de l’Església i l’Estat, per a donar suport als encausats al procés de Burgos o per a reclamar l’amnistia dels presos, per posar uns exemples. Però també el seu rebuig a cobrar de l’Estat pel fet d’exercir de sacerdot, el pas per la presó en negar-se a parlar en castellà davant del tribunal, la seva elecció com a senador independent amb prop de 550.000 vots i la redacció d’un paquet d’esmenes a la Constitució a partir de propostes populars.
També repassarem com durant la Transició va anar trobant dificultats per difondre les seves obres fins a veure'n vetada la publicació a tots els mitjans, malgrat que va seguir escrivint tant llibres com articles; com l’any 2000 es va plantar a la Plaça de Sant Jaume per a reclamar que s’iniciés l’Assemblea dels Països Catalans i així poder preparar, a llarg termini, la independència. I recordarem la Diada de l’11 de setembre del 2002 quan, al Fossar de les Moreres, va fer un discurs solidari amb el País Basc i des de la pràctica no violenta es declarà amic d’ETA i, a partir d’aquí, s’inicià un procés judicial que el dugué a la presó per haver fet ús de la llibertat d’expressió.
XIRINACS vol recuperar els episodis més destacats de la seva trajectòria, conèixer les motivacions d’aquest excapellà (deixà el sacerdoci el 1990) que va acabar passant per la presó, que va acabar fent vagues de fam i enfrontant-se al poder. I alhora també vol parlar del seu entorn, dels seus amics, dels qui el van seguir i dels qui el van oblidar i menysprear i per què.
Vist tot el llegat polític i humà de Lluís Maria Xirinacs, creiem que és necessari fer aquest documental, deixant que parlin els seus amics, la gent que el va conèixer. També donarem veu a periodistes, sociòlegs i historiadors perquè ens parlin d’ell, de les diferents etapes que va viure i que ens contextualitzin els fets.