Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura popular
Arriben un altre any els foguerons sa Pobla a la Vila de Gràcia

Tot i que, aquest dissabte és el dia gran de la festa per gaudir d’una música tradicional de qualitat a la vora del foc dels foguerons tot degustant menjar a la brasa i fent barri. Fa dies que es repira la flaire dels Foguerons a Gràcia.

24/01/2025 Cultura

Arriben un any més els foguerons a Gràcia 2025! Ja fa 32 anys que el darrer cap de setmana de gener els carrers i les places de l’antiga Vila de Gràcia de Barcelona s’omplen amb la tradició dels Foguerons de Sant Antoni de Sa Pobla, una tradició importada de Mallorca que ha calat profundament en el calendari festiu gracienc. De fet, els foguerons estan tan consolidats que s’han acabat convertint en la festa major d’hivern de Gràcia.

El dia especial serà demà dissabte 25 de gener, que enceta la festa amb el muntatge dels foguerons a les 11 h a les places i carrers de Gràcia. A les 12 h, els glosadors i xeremiers de Mallorca i Catalunya animaran els mercats de Gràcia, l'Abaceria i la Llibertat amb música tradicional, mentre que al Centre La Violeta es representarà l’espectacle de teresetes (titelles) 'En Pere de sa xulla'.

A la tarda, la plaça de la Vila de Gràcia acollirà una mostra castellera a les 19 h, seguida d’una cercavila amb colles de cultura popular a les 20 h, que arribarà a la plaça de la Virreina per a l’encesa dels foguerons a les 21 h. A partir de la mateixa hora, s'inicia la revetlla amb música, cants i tast de productes mallorquins, que s’estendrà per les places de la Vila, del Diamant, i de la Virreina com en altres carrers de Gràcia: plaça del Nord i carrers Fraternitat (al tram de Fraternitat de Dalt i al tram de Fraternitat de Baix), Puigmartí, Llibertat, Joan Blanques de Baix de Tot, Verdi, Tordera, Mozart i Berga (Berga i placeta Sant Miquel).

El diumenge 26 de gener, al Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia, es representarà l’espectacle infantil de la companyia Lo Peix Daurat La flor romanial a les 12 h, tancant un cap de setmana ple de tradició, música i cultura mallorquina i catalana.

Tot va començar fa 30 anys

Quan el farmacèutic pobler Antoni Torrens, pare d'estudiants residents a Gràcia, es va compadir que el joves no poguessin gaudir de les seves festes més preuades, les de Sant Antoni. Sense pensar-ho dues vegades, Torrens va implorar d'institució en institució, com ell mateix recorda, "a la recerca d'una subvenció" per pagar l'exportació de dimonis, foguerons i tots els elements que configuren la festa.

Afortunadament, algú va pensar que seria una bona idea donar a conèixer una tradició tan mallorquina al públic català. Aquest mateix any ja se celebrava a Gràcia la primera edició, que va comptar amb 3.000 assistents. Des de llavors, Torrens –que va fundar l'associació cultural Albopàs- i molts altres voluntaris no han parat.

Fruit de l'enyorança de la terra d'uns quants, Sant Antoni ha esdevingut en una part de la tradició del barri més singular de Barcelona. Per això, la vila ho ha integrat oficialment en el seu Protocol Festiu. (veure Festes.org)

Fa 7 anys  es va constituir la Unió de Foguerons de Sa Pobla de Gràcia amb la participació del teixit associatiu gracienc, que en vol garantir la seva continuïtat, amb més activitats que mai.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid