Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura Popular
Més de 10.000 persones a la 20à edició dels Foguerons a Gracia

Un altre any, Sa Pobla a Gràcia no va decebre. Totes les places s'ompliren del foc i del caliu necessaris per fer recordar Sant Antoni, una festa que la vila de Gràcia ja pren com a pròpia

31/01/2012 Cultura
Divendres passat, tot i que la vetlada va estar sota amenaça de pluja durant tot el dia, al final només caigueren quatre gotes comptades. L'aigua no va aconseguir apagar el foc, però sí que impedí que el concert i la ballada programats a laplaça de la Virreina s'haguessin de traslladar cap al Tradicionàrius. Allà es calcaren les actuacions de la nit anterior, això sí, amb una major abundància de públic, que fins i tot va haver d'esperar que la gent sortís de l'auditori per poder-hi accedir.
 
Dins el CAT no hi cabia ni una agulla, sobretot a la sala de concerts, on s'emulà l'ambient festiu i la composició de plaça. Grans i petits ballaren sense respir les cançons primer de Pinyol Vermell i després, una altra vegada, d'Al Mayurqa. Al davant de les portes del Tradicionàrius, sense fogueró però sense passar fred, també s'improvisà la festa: xeremies i ball de bot per passar-s'ho d'allò més bé.

Tot va començar l'any l992

Quan el farmacèutic pobler Antoni Torrens, pare d'estudiants residents a Gràcia, es va compadir que aquests no poguessin gaudir de les seves festes més preuades, les de Sant Antoni. Sense pensar-ho dues vegades, Torrens es va anar a "plorar" d'institució en institució, com ell mateix recorda, "a la recerca d'una subvenció" per pagar l'exportació de dimonis, foguerons i els molts elements que configuren la festa.

Afortunadament, algú va pensar que seria una bona idea donar a conèixer una tradició tan mallorquina al públic català. Aquest mateix any ja se celebrava a Gràcia la primera edició, que va comptar amb 3.000 assistents i des de llavors, Torrens –que va fundar l'associació cultural Albopàs- i molts altres voluntaris no han parat.

Fruit de l'enyorança de la terra d'uns quants, Sant Antoni ha esdevingut en una part de la tradició del barri més singular de Barcelona. Per això, la vila ho ha integrat oficialment en el seu Protocol Festiu.
 
Valora
Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  3. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  4. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  5. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  6. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  7. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  8. L'ANC fa una crida a reprendre el camí a partir de la Declaració de la Independepència
  9. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
  10. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid