Enguany, la festa arrencarà dimecres a les 20h. a l'Espai Mallorca de Barcelona amb xerrada sobre la Festa dels foguerons de sa Pobla a Gràcia a càrrec de Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona i un dels impulsors d'aquesta festa, i de Joan Adrove Crits, pagès i informàtic. Seguidament hi haurà una canatada de glosses.
Dijous a les 17h s'inaugurarà l'exposició "Cartells de sa Pobla a Gràcia" a la Fundació Festa Major de Gràcia, Espai Mussons. A continuació al CAT de Gràcia, el Tast Gastronòmic de les Illes i l’Alguer presentat per Pere Tàpias amb el recital de l’Oda a la sobrassada. Una oportunitat de fer un tast de menjar de Les Illes, sobrassada, botifarrons, camallot... i de productes de l’Alguer com Pa Carasau, recuita frescal i licor de murta. Com sempre hi haurà glosada oberta amb diversos cantadors de Les Illes, l’Alguer i el Principat, com Mateu “Xurí”, Maribel Servera, Catalina Canyelles, VOPB de Catalunya i Àngel Maresca “Lo Barber” de l’Alguer.
Divendres al Centre Popular la Violeta de Gràcia, es presenta l'exposició fotogràfica "Mallorca en festes, una visió fotogràfica de les festes arrelafes" i a continuació la conferència: "La Festa de Sant Antoni al Països Catalans" a càrrec de Felip Munar.
Aquest dia al vespre, al CAT es podrà aprendre el Ball de Bot al taller que s'ha programat amb els músics i balladors del grup Ballugall, que després seran els encarregats de tancar la nit amb la presentació del seu disc Rodamon i que us faran suar la samarreta fins ben entrada la matinada. A partir de les 22 h, Mapasonor presentarà el DVD Terra Guanyada, un documental dedicat al cant improvisat de l’Ebre que reflexiona sobre la transmissió, recuperació i actualitat d’aquesta tradició popular. Seguidament, el concert anirà a càrrec del mestre de cerimònies Carles Belda que s’acompanyarà de grans músics mallorquins i algueresos pel concert Des de Mallorca a l’Alguer.
Dissabte al migdia, els Glosadors i Xeremier de Mallorca voltaran pel Mercat de l’Abaceria i la Llibertat dins el cicle Folk als Mercats.
Al vespre començaran diverses activitats amb la plantada i encesa dels Foguerons, correfocs, balls i revetlles a la plaça de la Vila, Nord, Diamant, del Nord, Raspall i els carrers Joan Blanques, Torres-Plaça Gato Pérez, Tordera, Placeta de Sant Miquel i Vallfogona.
Tot va començar l'any 1993
Quan el farmacèutic pobler Antoni Torrens, pare d'estudiants residents a Gràcia, es va compadir que el joves no poguessin gaudir de les seves festes més preuades, les de Sant Antoni. Sense pensar-ho dues vegades, Torrens va implorar d'institució en institució, com ell mateix recorda, "a la recerca d'una subvenció" per pagar l'exportació de dimonis, foguerons i tots els elements que configuren la festa.
Afortunadament, algú va pensar que seria una bona idea donar a conèixer una tradició tan mallorquina al públic català. Aquest mateix any ja se celebrava a Gràcia la primera edició, que va comptar amb 3.000 assistents. Des de llavors, Torrens –que va fundar l'associació cultural Albopàs- i molts altres voluntaris no han parat.
Fruit de l'enyorança de la terra d'uns quants, Sant Antoni ha esdevingut en una part de la tradició del barri més singular de Barcelona. Per això, la vila ho ha integrat oficialment en el seu Protocol Festiu. (veure Festes.org)
Fa dos anys es va constituir la Unió de Foguerons de Sa Pobla de Gràcia amb la participació del teixit associatiu gracienc, que en vol garantir la seva continuïtat, amb més activitats que mai.