Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura Popular
Calvacades dels Tres Tombs, Foguerons i Dimonis arreu de la nació

Aquest cap de setmana, nombroses poblacions i barris de les principals ciutats dels Països Catalans commemoren les Festes de Sant Antoni amb cavalcades dels Tres Tombs, Foguerons, Dimonis i diverses activitats.

16/01/2015

"La devoció popular al sant Antoni es remunta al segle XII i ha generat, durant tots aquests anys un bon nombre de manifestacions festives. Com a patró del gremi dels traginers o dels Tonis, el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades dels Tres Tombs, també anomenades Passades o Beneïdes. A les Illes i al País Valencià, així com al Matarranya, la festa també compta amb la presència de grans focs, fogueres o barraques, d'un tipus especial de dimonis, les botargues i d'un bon nombre de balls, cançons i tradicions gastronòmiques pròpies", segons apunta Festes.org,

Festes d'hivern al camp mallorquí

A Mallorca, La festa de Sant Antoni ha esdevingut "una de les festes senyeres de l'hivern al camp mallorquí" tal com apunta Josep Fornés a Festes.org. Amb foguerons, dimonis, cants de ximbomba, torrada de botifarrons i sobrassada destaquem les de Manacor, sa Pobla i Pollença.

La celebració de Sant Antoni a Manacor és la festa més sentida del municipi. Foguerons, beneïdes i dimonis formen part d'una celebració molt arrelada. La revetla és la protagonista avui, amb nombroses actuacions i els tradicionals foguerons, en una jornada en la qual el poble es rendeix al Dimoni Gros de Manacor i a Sant Antoni, els qui, després de ballar enfront del Ajuntament, participen en la Colcada, les multitudinàries Completes i el primer fogueró, que dóna inici a una gran revetlla. Dissabte els animals són els protagonistes, ja que centenars d'ells seran beneïts.

El municipi també recupera l'obra hagiogràfica (que tracta d'aspectes sants) en vers basada en les temptacions que el vell anacoreta va patir de la mà dels dimonis, "La comèdia de Sant Antoni", al teatre municipal. Es va escenificar per primera vegada el 1874 i el 2013 el Patronat de Sant Antoni de Manacor la va recuperar.

Sa Pobla fa una una setmana que està de festa. Avui tindrà lloc la revetlla amb els foguerons, gloses i el ball de Caparrots, que acabarà amb el vistós espectacle piromusical i amb la Gran Ximbombada i Glosada a la Plaça Major. Aquí teniu tots els actes.

Cal recodar que des de l’any 1993, el darrer dissabte del mes de gener a les places Diamant i Virreina del barri de Gràcia de Barcelona té lloc la revetlla mallorquina Sa Pobla a Gràcia, que ha comportat un increment de l’intercanvi cultural entre l'illa de Mallorca i la ciutat de Barcelona.

A PollençaXeremiers, foguerons, colcada, beneïdes i el tradicional Pi de Ternelles formen part de la celebració de Sant Antoni. La festa s'instal·larà en el municipi des de la vespra de Sant Antoni, i es perllongarà fins a Sant Sebastià, quan els tradicionals cavallets formaran part de la processó. Consulteu aquí el programa.

Fogueres al País Valencià

També es commemora Sant Antoni amb fogueres a Canals (Costera), Olleria i Ontinyent a la Vall d'Albaida entre altres poblacions del sud de la nació.

Tres Tombs, Passades o Beneïdes a Catalunya

Consisteixen en les cavalcades dels tres tombs, curses, benediccions dels animals a més d'altres actes. El ritu principal dels Tres Tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població. Per això, aquest ritu s'anomena Tres Tombs o també “Passades”, “Beneïdes” i “Passant”, segons assenyala Festes.org

 

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid