He passat una setmana a Santa Coloma de Farners (Sanctam Columbam, any 898).On nasqueren els poetes Joan Vinyoli (1914-1984) i Salvador Espriu (1913-1985). El poble que protagonitzà un acte de resistència quan la Guerra dels Segadors (1640-1652), el 30 d’abril del 1640, l’agutzil Monrodon representant del rei Felip IV, morí cremat a la casa on s’amagava, víctima de la ira popular a causa de la imposició d’alimentar i donar allotjament als Tercios reials. El 14 de maig els Tercios, com a escarment, cremen unes 20 cases del poble per haver defensat la Terra i la seva dignitat com a poble.
Aquest passat històric podria explicar la presència de la CUP al poble, i l’edició aquesta primavera del número 02 del Butlletí, Farners en Moviment, amb un total de 12 pàgines i amb un contingut ben elaborat ideològicament, que lluny de caure en el localisme, combina la informació local amb la mundial.
Hem de destacar del Butlletí, l'editorial, que és una anàlisi de la conjuntura local, amb unes consideracions sobre negocis municipals, l'article va acompanyat d’unes taules numèriques molt aclaridores. Segueix una nota històrica sobre el 8 de març, el Dia de la dona treballadora. Un article sobre la impossibilitat de pagar el deute de la Generalitat, va acompanyat de l’exemple de l’auditoria ciutadana del deute, que realitzà el govern de l’Equador, i d'un comentari sobre la coherència política del govern bolivià, de nacionalitzar els seus recursos naturals.
Són un total de 10 articles i 2 notes que orienten políticament, que ajuden a generar debat i difondre el cos teòric de l’Esquerra Independentista (EI). Molt bona feina la dels companys de la CUP de Santa Coloma de Farners.
Massa sovint, tenim tendència a embrancar-nos en discussions abstractes, d'alta volada política, ens allunyem del contacte amb la realitat concreta dels pobles, de les minories actives, i això ens impossibilita d'analitzar-la i, per tant, transformar-la.
L'edició del Butlletí de la CUP de Farners, com en el d'altres pobles i ciutats del Principat, posa de manifest aquest arrelament a la realitat i la capacitat de generar alternatives, també el nivell de penetració de l'EI en el teixit social, l'inici d'un nou cicle caracteritzat per l'avenç de l' esquerra independentista.
Avancem potser a menys velocitat de la que voldríem, amb contradiccions i sacrificis, però es va consolidant l'estructura organitzativa i el discurs polític. Se'ns ha girat feina en el camí cap a la independència i el socialisme.