Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Catalanitat fràgil
03/10/2022 Adam Majó

Si la masculinitat fràgil necessita autoafirmar-se recorrent a clixés i referents tancats, la catalanitat fràgil s’obsessiona en delimitar què és i què no és cultura catalana.

A grans trets, podem definir la cultura catalana de dues maneres. La primera, la que  aquí defenso, parteix de la societat catalana tal com és (no tal com a cadascú li agradaria que fos) i hi inclou totes les expressions culturals i artístiques que sorgeixin de la gent que hi viu. Són cultura catalana perquè ens ajuden a explicar i entendre com som realment com a col·lectivitat. Algú dirà que en l’era de la mobilitat determinar qui és veí d’una ciutat o país no és sempre senzill i que hi ha molta gent que viu a cavall de més d’un lloc. Cap problema, les persones i les seves obres poden estar vinculades a més d’un territori. Davant el dubte,  doncs, sempre que sí, que també.

L’altra opció, la que aquí impugno, és la que pretén restringir el concepte i deixar-ne fora productes, creacions i esdeveniments que s’han parit i gaudit a Catalunya. Però com fer-ho? En funció de la llengua emprada, diuen sovint. I obviem que en aquest país es parlen quotidianament centenars de llengües diferents?  L’obra de James Joyce (Dublinesos!) no és  cultura irlandesa? I què fem amb la cultura que no té lletra? Tete Montoliu, que no cantava en català (perquè no cantava) i tocava un tipus de música d’origen forà, no és cultura catalana? O ell sí perquè du el cognom que du?... Qualsevol intent de dir a una persona d’aquest país que ella i el què fa ens són aliens ens porta a llocs on no hauríem de voler anar.

Altra cosa és que, per descomptat, no tota la cultura requereix el mateix nivell de protecció i promoció públiques. Calen criteris (polítics) alhora de potenciar unes coses i no unes altres. Criteris vinculats a la funció social, a la necessitat (hi ha produccions que amb el mercat en tenen prou) i a la singularitat. En aquest sentit, és evident que tant la llengua catalana com altres expressions que ens lliguen al passat col·lectiu o al paisatge simbòlic heretat requereixen d’especial reconeixement i suport, perquè si no ho fem nosaltres no ho farà ningú i perquè és el nostre deure contribuir a preservar un dels grans tresors de la humanitat: la seva diversitat cultural i lingüística.

Per cert, l’espanyolitat fràgil també existeix, tot i que té unes característiques i una explicació diferents. Sovint s’expressa mitjançant ridícules actituds patrimonialistes, com la d’en Miquel Iceta ara fa cinc anys dient que estava en contra de la independència perquè no volia renunciar a Antonio Machado o a Miguel Hernández. Com si la cultura, i sobretot la bona cultura, no es caracteritzés precisament per la seva capacitat de transcendir fronteres físiques, polítiques i mentals.

Valora
la Ribera van participar aquest diumenge a Alzira a la marxa “Somriu pel valencià”, organitzada per la Coordinadora d\'AFA d\'Alzira, Famíles pel valencià de la Ribera i FAMPA-València. “Hem format un autèntic riu de famílies pel valencià. La resposta ha estat impressionant: avis, àvies, mares i pares, nens, joves, representants d\'associacions, col·lectius culturals, cívics, ecologistes… càrrecs polítics i moltes associacions de familiars d\'alumnes i AMPA, comunitats educatives al complet”, ha destacat la presidenta de la Coordiandora d\'AFA, Teresa Juan-Mompó.

La marxa va començar amb una dansà del Grup de Dans d\'Alzira al Parc dels Furs, on va sortir la manifestació encapçalada per la Colla Les Raboses, que acabaria al Mirador del Xúquer. Pancartes de les diferents entitats i associacions participants i molts cartells de colors de la campanya “Marca sí al Valencà” van donar color a la comitiva. Just abans de baixar al riu, un grup de nens i nenes van llegir el Decàleg de la xicalla de Famílies pel valencià, i van fer una crida perquè no es perdi el valencià: “Ajudaré que el valencià no és perdi! Vos imagineu que d\'aquí a molts anys ja no és parle valencià? Si jo l\'aprenc, estaré a judant que no desaparegui mai! Pel meu futur… marqueu sí al valencià!”.

Al mirador, els representants de la Coordinadora d\'AFA i de Famílies pel valencià de la Ribera, la Teresa Juan-Mompó i la Laia Alonso, van llegir el manifest d\'aquesta entitat que defensen l\'aprenentatge en valencià en un context marcat pel predomini del castellà . Davant la propera realització d\'una consulta a les famílies per a l\'elecció de la llengua base als centres educatius, els portaveus van criticar que aquesta mesura de la Conselleria d\'Educació ja que consideren que aquesta decisió, que s\'emmarca en l\'àmbit pedagògic, hauria de quedar en mans de professionals docents, lingüistes i pedagogs. Professionals en què hauríem de confiar per remuntar, des de les evidències científiques, la situació de minorització lingüística del valencià, i per dotar eines que reforcin el desenvolupament dels infants”. “Sigui com sigui -van insistir-, darrere del nom de \'llibertat educativa\' s\'amaga un parany. Ningú garanteix que la decisió de les famílies sigui respectada, ja que tot dependrà del conjunt de vots i dels repartiments realitzats per la conselleria”.

', ), ), ); ?>
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid