Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Roig fosc, tirant a negre
07/12/2021 Adam Majó

L’esquerra, igualitària i internacionalista per definició, és intrínsecament antifeixista. Evidentment. Això no vol dir que no hi pugui haver ponts, punts en comú reals o forçats, que permetin transvasaments d’una banda a l’altre, del roig al negre, o fins i tot terrenys ideològics a mig camí. Serien exemples, discutibles però il·lustratius, d’aquest apropament el social-xovinisme (la postura ultra-nacionalisme de la social-democràcia en temps de guerra), el complicadíssim peronisme argentí, l’anomenat nacional-bolxevisme rus o l’evolució de determinats personatges (Mussolini en seria el cas emblemàtic) des del socialisme, el comunisme o inclús l’anarquisme fins al feixisme

La connexió entre l’esquerra clàssica i l’extrema dreta es pot establir de dues maneres i en dues direccions. La més habitual, la que ja es va utilitzar ara aviat farà 100 anys, és l’apropiació per part del feixisme de determinats discursos, estètica i propostes puntuals de l’esquerra socialista, però també, com en el cas espanyol, anarquista. Per això el roig de la bandera nazi o el roig-i-negre de la falange, per això l’ús de paraules com revolució, (nacional)socialisme, treballadors o sindicalisme, per això les (cíniques) referències a Júlio Anguita per part de dirigents de vox.

L’altra via, igual o més perillosa, és la què en castellà s’anomena “rojopardismo” (no he sabut trobar-ne l’equivalent ni en català ni en anglès) i que partint de plantejaments formalment socialistes i amb llenguatge marxista-leninista comparteix cada cop més punts de vista i propostes amb l’extrema dreta pura i dura. Es tractaria més d’una tendència, d’un corrent, que d’un espai definit i acabat i el podreu reconèixer per una sèrie de característiques ideològiques diverses i complementàries, cap d’elles per si sola determinant.

Fem-ne un primer decàleg: 1. Obsessió amb el passat i por al futur. 2. Visió molt nacional i nacionalista dels fenòmens socials i polítics. 3. Menyspreu per altres lluites i contradiccions que no siguin la nacional o la clàssica capital-treball. 4. Defensa de la família tradicional, de la natalitat i del nativisme. 5. Alineament geo-estratègic al costat de Rússia i Xina. 6. Revisió i reivindicació del passat imperialista. 7. Posicionament obertament favorable a restringir la immigració. 8. Rebuig a la construcció política d’Europa i a la Unió Europea (i en el cas espanyol, substitució pel marc llatinoamericà). 9. Menyspreu per  la democràcia parlamentaria i “burgesa”. 10. Fascinació pel militarisme i inclinació per la justícia punitiva.

De formacions o projectes polítics que compleixin tots aquests requisits n’hi ha però són minoritaris i viuen sobretot a twitter i a youtube. Però de plantejaments puntuals que van en aquesta direcció o que adopten algunes d’aquestes característiques en trobem sovint en líders i portaveus de l’esquerra i la post-esquerra espanyola (quan abusen del llenguatge patriòtic, quan es neguen a disculpar-se pels genocidis colonials o quan idealitzen l’Espanya pre-europea) però també -admetem-ho- en alguns sectors de l’independentisme d’esquerres.

Valora
Rànquings
  1. 'El Inhumano' de 'La infiltrada', assenyalat per tortures a Via Laietana i a Gipuzkoa
  2. Un vídeo “descobreix” que segurament el PNV va ser el primer partit del món a donar un sentit polític a l’esvàstica
  3. El 40% dels estafats per la moneda promoguda per Javier Milei són de l'Estat espanyol
  4. Alçar-se, espolsar-se i començar a picar pedra
  5. Cantada per denunciar l'empresonament d'Hasél davant la presó de Ponent
  6. Es constitueix "Revoltes de la Terra" per aglutinar el combat ecologista als Països Catalans
  7. Entitats veïnals i d'habitatge presentaran les dades de l'especulació a l'Eixample de Barcelona
  8. María Luisa Gutiérrez, productora de 'La Infiltrada', fa un discurs homenatjant a la policia espanyola després de rebre un premi Goya
  9. Mentides que amaga la proposició no de llei sobre la vida activa de les centrals nuclears
  10. Xavier García Albiol fa "embajadores de la marca Badalona" a dos empresaris espanyolistes
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid