Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ocupants i botiflers units contra el català
04/09/2019 Juli Cuéllar
Juli Cuéllar Gisbert, historiador i militant de l'Esquerra Independentista Juli Cuéllar Gisbert, historiador i militant de l'Esquerra Independentista | Autor: Llibertat.cat

El passat mes de juny la Plataforma per la Llengua va publicar l’InformeCAT. 50 dades sobre la llengua (2019). Una de les dades va avançar els resultats de l’Estudi sociolingüístic als patis d’escoles i instituts de Catalunya (pendent de publicació), que revelava que “Només el 14,6 % de les converses dels alumnes de l’ESO al pati són en català a les zones urbanes de Catalunya”. Aquest estudi portat a terme la Plataforma per la Llengua en 50 centres educatius de ciutats catalanes, tant de Primària com de Secundària, ha posat llum a una realitat que no es correspon gens ni mica amb el triomfalisme dels discursos institucionals i que evidencia una forta reculada de l’ús informal del català entre les generacions més joves.

Les dades de l’estudi de la Plataforma per la Llengua segur que no han agradat a molts dels nostres governants que, davant de la necessitat d’eixamplar la base social que els dóna suport, sembla que hagin renunciat a batallar perquè la llengua catalana esdevingui la llengua comuna de tots els habitants del país i que hagin fet seus els discursos bilingüistes que fins no fa massa temps només defensava C’s en solitari.

Ara bé, la reacció més visceral, com era lògic d’esperar, ha estat orquestrada per l’espanyolisme militant de Societat Civil Catalana (SCC), una organització finançada per les principals empreses de l’IBEX-35 (Telefónica, BBVA, CaixaBank i Banc Santander), que ha blasmat que hom volgués conèixer quina és la realitat lingüística als patis de les escoles catalanes, per evitar així que es posi en evidència el seu fals relat sobre la persecució del castellà.

És inacceptable que algú faci bandera de la ignorància i que es propaguin les mentides sobre la llengua i l’escola catalana. Malauradament, tal com explica Pere Mayans a Cròniques negres del català a l’escola (2019), això ja ve d’antic. El més escandalós és que els atacs contra la normalització del català i contra l’estudi de Plataforma per la Llengua també comptin amb el suport del govern del PSOE, que a través de la secretaria d’Estat d’España Global, dependent del Ministeri d’Exteriors espanyol, hagi anunciat que participarà (i segurament finançarà de forma encoberta) unes jornades de SCC, en la clàssica campanya de difamació contra el català en aquells àmbits d’ús, com l’escola, en què ha aconseguit algun avenç.

Davant d’aquest panorama, cal apel·lar de nou a la consciència lingüística (indestriable de la consciència nacional) i plantar cara tant als atacs externs com al cofoisme dels qui diuen que lluiten per la nostra llibertat però que no fan res perquè el català esdevingui la llengua comuna de tota la població dels Països Catalans i que a més tenen la barra de demanar la nostra comprensió quan cometen l’error majúscul de votar a favor del Sr. Pedro Sánchez del PSOE.

Ahir com avui: ni ocupants, ni botiflers!

Valora
la Ribera van participar aquest diumenge a Alzira a la marxa “Somriu pel valencià”, organitzada per la Coordinadora d\'AFA d\'Alzira, Famíles pel valencià de la Ribera i FAMPA-València. “Hem format un autèntic riu de famílies pel valencià. La resposta ha estat impressionant: avis, àvies, mares i pares, nens, joves, representants d\'associacions, col·lectius culturals, cívics, ecologistes… càrrecs polítics i moltes associacions de familiars d\'alumnes i AMPA, comunitats educatives al complet”, ha destacat la presidenta de la Coordiandora d\'AFA, Teresa Juan-Mompó.

La marxa va començar amb una dansà del Grup de Dans d\'Alzira al Parc dels Furs, on va sortir la manifestació encapçalada per la Colla Les Raboses, que acabaria al Mirador del Xúquer. Pancartes de les diferents entitats i associacions participants i molts cartells de colors de la campanya “Marca sí al Valencà” van donar color a la comitiva. Just abans de baixar al riu, un grup de nens i nenes van llegir el Decàleg de la xicalla de Famílies pel valencià, i van fer una crida perquè no es perdi el valencià: “Ajudaré que el valencià no és perdi! Vos imagineu que d\'aquí a molts anys ja no és parle valencià? Si jo l\'aprenc, estaré a judant que no desaparegui mai! Pel meu futur… marqueu sí al valencià!”.

Al mirador, els representants de la Coordinadora d\'AFA i de Famílies pel valencià de la Ribera, la Teresa Juan-Mompó i la Laia Alonso, van llegir el manifest d\'aquesta entitat que defensen l\'aprenentatge en valencià en un context marcat pel predomini del castellà . Davant la propera realització d\'una consulta a les famílies per a l\'elecció de la llengua base als centres educatius, els portaveus van criticar que aquesta mesura de la Conselleria d\'Educació ja que consideren que aquesta decisió, que s\'emmarca en l\'àmbit pedagògic, hauria de quedar en mans de professionals docents, lingüistes i pedagogs. Professionals en què hauríem de confiar per remuntar, des de les evidències científiques, la situació de minorització lingüística del valencià, i per dotar eines que reforcin el desenvolupament dels infants”. “Sigui com sigui -van insistir-, darrere del nom de \'llibertat educativa\' s\'amaga un parany. Ningú garanteix que la decisió de les famílies sigui respectada, ja que tot dependrà del conjunt de vots i dels repartiments realitzats per la conselleria”.

', ), ), ); ?>
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid