Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Jo també vull un Estat propi [A propòsit de Pepe Rubianes]

Article d'Isabel-Clara Simó, publicat al diari AVUI el 9 de setembre de 2006

01/08/2022 El fil roig

A veure si som capaços d'aclarir-nos: la llibertat d'expressió vol dir que les autoritats no ens poden tapar la boca als ciutadans. Hi ha ingenus, o carques reciclats demòcrates, que es pensen que llibertat d'expressió vol dir que ells parlen i jo tinc l'obligació d'escoltar-los, que conviden un manso a parlar i el públic ha d'estar atent i, en acabat, aplaudint. Aquesta confusió s'arrossega un cop i un altre, cosa que diu quin grau de maduració política hi ha en els països ibèrics. Doncs a Madrid, l'autoritat, és a dir, l'alcalde Ruiz Gallardón, ha censurat un espectacle, perquè era Lorca eran todos, de Pepe Rubianes, i el genial actor va dir coses lletges sobre Espanya. I què? Si tan ofesos estan, que no vagin al teatre.

La pregunta, però, és on està l'esquerra madrilenya, aquella a qui li interessa Lorca, i no sols perquè fos andalús i escrivia sobre toreros, sinó per tot el que representa, literàriament i políticament. Els vam trobar a faltar quan es discutia l'Estatut, i quan hi va haver un boicot a Catalunya, però no van dir ni mitja parauleta -tants festivals, tants recitals, tanta solidaritat que proclamaven!-. No entendré, si callen, que no sentin que l'ofensa de debò és la censura i que l'ofensa de debò és tornar a disparar un tret al clatell a Federico García Lorca. De moment, la indignació només s'ha sentit en mitjans teatrals catalans. Aquesta gravíssima agressió al teatre penso que ha de tenir una gran resposta.

Si a nosaltres ens porten algú que hagi malparlat de Catalunya, li riem les gràcies. Més encara, el convidem a fer el pregó de la Mercè. Però és que això nostre no és sols tolerància: és un cas patològic.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. 40è Aniversari de la mort del lluitador independentista Toni Villaescusa
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
  7. Walter Benjamin ja parlava l'any 1930 de la possible massificació turística
  8. El sant sopar assegurat
  9. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  10. L'ensenyament del Català a Catalunya Nord no passa pels millors moments
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid