Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"També és cert però que la història és fa i es refà. Ara toca refer"
14/04/2025 Entrevistes
"També és cert però que la història és fa i es refà. Ara toca refer" "També és cert però que la història és fa i es refà. Ara toca refer"

Parlem amb l'historiador  Xavier Ferré i Trill, sobre reflexions octubristes,  sota l'afirmació que "la història és un tren que cal agafar quan passa. El resultat del referèndum octubrista, deia que calia agafar-lo", però...

Doctor en Història (URV) i en Sociologia (UB). Les seves línies d'investigació són l'estudi del pensament polític contemporani i la història social de la cultura. Ha fet aportacions de rellevància a la història de la reconstrucció nacional en el cas del País Valencià sota el franquisme. Actualment és professor de la Universitat Rovira i Virgili i forma part de grups de recerca de les universitats d'Alacant, de Barcelona i Autònoma de Barcelona.
Com interpretes que va afectar la claudicació de l'octubre del 2017, a la societat catalana ?
Decepció, desànim (i fins i tot sensació d'engany entre algunes capes socials menys polititzades). Fou el començament d'un reflux de la voluntat de fer que ha dut a una certa desmobilització i desorganització. 

No haver volgut mantenir la posició el 27 d'octubre de 2017 per qui l'havia de mantenir (després d'haver assolit el més difícil) ha tingut, té i tindrà conseqüències. En pot ser una de prou eloqüent l'ofensiva, molt ben organitzada i dirigida, de l'espanyolisme: de vegades explícitament, de vegades de forma emmascarada. (Cal dir que el bloc espanyolista interclassista estava en franc retrocés abans i durant el referèndum? Aquest fet fou un dels assoliments més importants del moviment independentista). 

Una conseqüència fonamental: l'ofensiva espanyolitzadora de la vida civil (o el pregó de la neutralitat (sic), de l'objectivitat i de la representativitat incloent).

La resposta espanyolista, disfressada de necessitat òptima, parteix del dogma basat en l'acceptació del legalisme (allò real és allò oficial) com a única via existent per als catalans. És tracta d'una norma -difosa fonamentalment en forma de proclama i de propaganda mediàtica i de discurs- que vol penetrar en la mentalitat del comú de la ciutadania. Una situació, d'altra banda, acomplerta per l'actual govern obertament satèl·lit de l'actual presidència de la Generalitat del Principat. (I pel Cercle d'Economia, entitat històrica que funciona com a intel.lectual col.lectiu de les elits i de l'empresariat d'orientació espanyola. Caldria posar el punt de mira, des de l'independentisme, en els dictàmens i el discurs d'aquesta institució, car és una deu d'idees i de propostes per al govern de la Generalitat actual).

La idea a difondre per part de l'autonomisme reorganitzat és: 'no hi ha cap altra opció: obediència de les lleis vigents i govern fonamentat en la política entesa com a gestió. Catalunya, sense entitat pròpia (sempre associada a Espanya com a crossa imperativa de la qual deriva el sentit de la catalanitat i de l'acció politica). El Principat, doncs, com a província, regió espanyola o 'territori', com a fet estrictament constitucional': concebut com a artefacte gairebé artificial, producte de l'estructura jurídica imperant. Tot plegat es fonamenta en un principi: el Principat 'neix' el 1978. Qualsevol altre projecte és identificat com a anormal, anòmal, i cal identificar-lo i estigmatitzar-lo. No cal dir que el moviment independentista, que ara com ara roman de manera gairebé latent, però ni de bon tros absent, és l'objectiu a abatre, reduir-lo a la condició de gueto.

"No cal dir que el moviment independentista, que ara com ara roman de manera gairebé latent, però ni de bon tros absent, és l'objectiu a abatre, reduir-lo a la condició de gueto."
Quina creus que podria ésser una bona tàctica, per aconseguir la independència ?
Algunes impressions a tall d'opcions hipotètiques.

Primerament caldria analitzar bé els moviments del bloc espanyolista -de dreta i d'esquerra. Tenir un bon 'estat de la situació' a partir del coneixement fonamentat del context vigent. Segonament analitzar l'actitud i la pràctica de les forces parlamentàries que diuen que s'identifiquen amb la República Catalana Independent. Tercer, fer autocrítica dels mecanismes que no generen encara una capacitat de resposta a) en forma de moviment polític -mobilització-desplegament de l'estratègia republicana- i b) en forma de represa de l'hegemonia independentista al Parlament del Principat.

Quart. Plantejament, si escau, de candidatura unitària independentista al parlament europeu i espanyol. No és fàcil ni potser probable per part de partits que tenen assumida una concepció corporativa de l'acció política. En qualsevol cas, caldria, com a constant, saber "llegir" per endavant els moviments produïts en les conjuntures dels governs de torn a les instàncies espanyoles i europees a fi de poder decidir el moment més adequat per a impulsar el moviment republicà cap a la proclamació de l'Estat Català. No cal dir que el treball entorn de l'articulaciö d'aliances internacionals de suport ferm a la independència hauria de ser una constant que hauria de ratificar o modificar algunes preses de decisió al si del moviment republicà independentista.

Aquests processos -interns i externs haurien de ser duts a la pràctica de manera simultània, però tenint en compte que no es tracta de línies de treball mecàniques, sinó que es tracta, més aviat, de possibilitats que caldrà graduae segons situacions (d'avenç, o susceptibles de retrocés).

Com explicaries la relació passat/present, en aquest moment històric ?
La història és un tren que cal agafar quan passa. El resultat del referèndum octubrista deia que calia agafar-lo. I no es va agafar. Una decisió que ha comportat conseqüències presents en els àmbits fonamentals -no únicament culturals- com a país. Se'n comencen a veure els resultats. El PSC actual, com a perllongació del populisme Intel.ligent del PSOE, és el model del qual deriven els efectes que, és clar, s'haurien evitat d'haver mantingut la posició el 27 d'octubre.
També és cert però que la història és fa i es refà. Ara toca refer.
"El PSC actual, com a perllongació del populisme Intel.ligent del PSOE, és el model del qual deriven els efectes que, és clar, s'haurien evitat"
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid