La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Girona ha presentat avui el seu pla de treball de cara a les eleccions municipals del maig a Girona. En una roda de premsa, la formació ha fet públic el manifest ‘Crida per Girona’, en què destaca “l’esgotament del model de ciutat i les formes de fer política promogudes en les darreres dècades”, i anuncia la voluntat de sumar esforços per presentar “una proposta electoral sòlida i inclusiva, amb vocació majoritària i basada en un projecte alternatiu de ciutat al servei dels interessos populars”. En el text es convida a persones i col·lectius gironins que comparteixin aquest plantejament a implicar-se en la creació de la candidatura.
En la roda de premsa també s’ha presentat el web cridapergirona.cat, que la CUP utilitzarà per vehicular el procés cap a les eleccions, i s’ha anunciat la celebració d’una assemblea oberta el proper dijous 5 de febrer a les 19.30h a la Mercè. Els portaveus de la formació han destacat la necessitat que la candidatura es construeixi “des de la base” i es regeixi “per uns principis de participació, ètica i transparència que superin l’opacitat i les males pràctiques tan tristament recurrents en l’actual política institucional”.
Pel que fa al procés de confecció de la llista electoral, la CUP ha anunciat un procés obert perquè la ciutadania proposi noms de gent per formar part de la candidatura. Les propostes es podran enviar a través del web cridapergirona.cat des del dijous 22 de gener fins el dissabte 31. Un cop acabada aquesta fase, la CUP contactarà amb totes les persones proposades per saber si acceptarien formar part de la candidatura, i en una assemblea oberta del 5 de febrer s’escolliran definitivament les cinc persones que encapçalaran la llista. Els noms de la resta de la candidatura es decidiran més endavant, en una assemblea oberta posterior.
La formació també ha exposat el decàleg de principis ètics i d’acció política que proposarà per a la candidatura. Entre els punts més destacats hi ha la limitació de sous i mandats dels càrrecs electes, el compromís de no demanar crèdits per finançar la campanya electoral o la realització d’assemblees obertes periòdiques per donar compte de l’activitat realitzada i sotmetre a decisió popular els punts més rellevants de l’acció institucional. Altres aspectes del decàleg són la renúncia dels càrrecs electes a acceptar regals o privilegis, així com la no duplicitat de càrrecs a les institucions.
Igualment, la CUP ha anunciat l’habilitació d’un mecanisme al mateix web perquè la gent pugui fer aportacions al programa electoral, que està en procés d’elaboració. Un cop s’hagin redactat els documents base, la formació convocarà sessions participatives per tal de sotmetre a discussió ciutadana els diferents eixos del programa. Finalment, els portaveus de la CUP han explicat que en les properes setmanes iniciaran una ronda de contactes amb persones i col·lectius gironins per tal de convidar-los a participar en el procés d’elaboració de la candidatura.