La CUP de Girona ha reclamat un any més que el procés per elaborar el pressupost municipal del 2015 sigui “obert, accessible i comprensible” per a la ciutadania i entitats, i ha demanat a CiU “una aposta valenta per la participació, la informació i la transparència” en l’elaboració dels comptes públics. El portaveu de la CUP Jordi Navarro ha destacat la importància de “socialitzar el procés d’aprovació del pressupost per tal fer partícip i corresponsable la ciutadania en la gestió dels recursos públics”.
Així, una de les principals demandes de la CUP és que la documentació del pressupost es publiqui “en format electrònic, obert i editable per poder-hi treballar”. Per la CUP, aquesta informació hauria de ser detallada i desglossada amb totes les partides i despeses, amb explicacions i comparatives respecte els anys anteriors. Segons la formació “aquesta informació és necessària perquè la ciutadania sigui capaç de valorar el pressupost, opinar i, en última instància, fer propostes”.
Una altra proposta destacada de la CUP és la realització d’audiències públiques per tal de sotmetre a informació i debat ciutadà el contingut del pressupost, durant la seva elaboració i quan culmini el procés d’aprovació. L’any 2012 el grup ja va aconseguir que es realitzés un acte obert a la ciutadania sobre els comptes municipals un cop aprovades les ordenances i el pressupost, però l’experiència no va tenir continuïtat i per això la CUP reclama que es recuperi la iniciativa.
Quant als anomenats ‘pressupostos participats’, la formació ha reclamat un replantejament a fons de la iniciativa per tal de corregir dèficits i mancances de les anteriors edicions, i ha criticat que la manca de voluntat política de l’equip de govern està impedint que aquesta iniciativa serveixi per “empoderar la ciutadania dels barris i implicar-la realment en la gestió municipal des d’una òptica comunitària”. La CUP també ha qüestionat que els ‘pressupostos participats’ no s’emmarquin dins d’una estratègia global de participació ciutadana a nivell gironí, sinó que es plantegin “com un bolet”, amb poca incidència en el teixit social de la ciutat i deslligat de la resta de processos participatius.