Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Algemesí: contra la tortura taurina, Unitat Popular
20/09/2014 Encarna Canet
Encarna Canet Benavent, Militant de l'MDT i la CUP d'Almàssera Encarna Canet Benavent, Militant de l'MDT i la CUP d'Almàssera

Per Encarna Canet, membre d'Iniciativa Animanlista i de la CUP d'Almàssera

Dissabte 13 de setembre en plena ressaca per la Diada de Catalunya els homes i dones d’Iniciativa Animalista juntament amb molta altra gent, ens manifestarem a Algemesí (Ribera Alta) com cada any per aquestes dates des de fa 9 anys. Deixarem a casa el cansament perquè considerem que la nostra lluita contra la barbàrie és una lluita que cal fer de tot el poble i de manera constant. I així considerem que va ser.

Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, estan considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i per tant, com a tresor de la nostra cultura que son, considerem que cal preservar-les i respectar-les. Però aquestes festes tenen tacades de sang la seua imatge, perquè dues setmanes després, arriba com si fos una continuïtat la setmana de bous, on son torturats fins a la mort al voltant de 40 animals. Segurament a la UNESCO no li agradarà gens saber-ho.

I, al mig, i més cruentes encara si cap, estan les jonegades (becarrades) cadafaleres, una pràctica de barbàrie contra jònecs de menys de dos anys de vida, que son massacrats per la gent aficionada del poble, inclosos menor d’edat.  Una manera de socialitzar la violència entre la població i entre la gent jove que intenten amagar les autoritats del PP adornant-la de carnaval, amb disfresses, balls i alcohol.  Des de la comissió taurina també les han intentat disfressar amb normes que després no es cumplen, controls veterinaris i cursets preparatoris. 

Però allò cert es que els animals, mamífers com nosaltres, que no es poden defensar de cap manera, pateixen banderilles i estoc per tot el seu cos, fins la mort mentre la gent assistent xilla i es riu en una espècie de ritual ancestral i groller que res te a vore en la cultura. 

Algemesí és el millor exemple del que representen les festes i les tradicions, però aquesta part de la festa embruta el nom del municipi, del nostre País Valencià, i de tot el nostre entorn cultural. Per això hem considerat tan important organitzar aquesta manifestació per defensar la nostra cultura i lluitar per la vida de totes i tots, també dels animals, i per la dignitat de la ciutat.

Pensem que la bona tradició és tot allò que cal conservar com un tresor, perquè val la pena mantenir-ho. Però la tradició no poden ser els errors i les injustícies del passat.

Aquest any, els grups de l’oposició municipal d’Algemesí consensuaren una proposta que només eliminava el martiri dels vedells i la seua mort davant del públic.  Aquesta demanda tan limitada, que només hauria estat un xicotet pas endavant, fou rebutjada com totes les anteriors. El PP una vegada més es queda sol, donant  mostres sobrades de la seua indigència cultural i del seu menyspreu cap a la ciutadania i s’erigeix en l’única força política que aposta pel manteniment de les jonegades cadafaleres d’Algemesí.

Enguany, a més de la nombrosa manifestació en la qual contarem amb la presència de diputats del PSPV, Compromís i Esquerra Unida, de regidors/es d’Algemesí i altres municipis, també  hem elaborat el Manifest d’Algemesí: que la tradició no impedisca el futur que ha estat signat per centenars de persones i organitzacions del mon de la cultura, la política, el sindicalisme, els moviments veïnals i socials, la docència, treballadors i treballadores a títol particular... i organitzacions de tot tipus representatives del País Valencià i dels Països Catalans.

Aquest ventall tant i tant ample de suports a vingut a dibuixar el que es pot  definir com una veritable Unitat Popular. Una unitat popular feta sobre un tema concret, però que te indubtables ramificacions, ètiques, filosòfiques, socials, econòmiques, ecològiques, es a dir polítiques. Una unitat popular enfront de la violència defensada en aquesta ocasió únicament pel PP i els sectors més garrulos de la societat.

La majoria de les persones que defensem els drets dels animals també  participem  en tots els processos de participació i  canvi que s’estan donant al nostre poble ara i abans,  i per això pensem que s’ha d’aprofitar la possibilitat que generen estos canvis globals  per posar damunt l’agenda política i social la necessitat d’acabar amb la barbàrie, la violència gratuïta i la incultura.

Pensem que aquesta manifestació d’Algemesí ha segut una expressió concreta de la unitat popular que tant desitgem i tant necessitem, donat que hem aconseguit sumar als esforços dels grups animalistes, la veu de l’independentisme, del dret a decidir, del feminisme i del activisme LGTBI, dels partits polítics i dels sindicats, de la investigació i la ciència, de la cultura en majúscules per damunt de les diferències polítiques que ens caracteritzen. I hem donat veu als qui no son escoltats.

Moltes gràcies a tots i totes.  carregant

 

 

 

Valora
la Ribera van participar aquest diumenge a Alzira a la marxa “Somriu pel valencià”, organitzada per la Coordinadora d\'AFA d\'Alzira, Famíles pel valencià de la Ribera i FAMPA-València. “Hem format un autèntic riu de famílies pel valencià. La resposta ha estat impressionant: avis, àvies, mares i pares, nens, joves, representants d\'associacions, col·lectius culturals, cívics, ecologistes… càrrecs polítics i moltes associacions de familiars d\'alumnes i AMPA, comunitats educatives al complet”, ha destacat la presidenta de la Coordiandora d\'AFA, Teresa Juan-Mompó.

La marxa va començar amb una dansà del Grup de Dans d\'Alzira al Parc dels Furs, on va sortir la manifestació encapçalada per la Colla Les Raboses, que acabaria al Mirador del Xúquer. Pancartes de les diferents entitats i associacions participants i molts cartells de colors de la campanya “Marca sí al Valencà” van donar color a la comitiva. Just abans de baixar al riu, un grup de nens i nenes van llegir el Decàleg de la xicalla de Famílies pel valencià, i van fer una crida perquè no es perdi el valencià: “Ajudaré que el valencià no és perdi! Vos imagineu que d\'aquí a molts anys ja no és parle valencià? Si jo l\'aprenc, estaré a judant que no desaparegui mai! Pel meu futur… marqueu sí al valencià!”.

Al mirador, els representants de la Coordinadora d\'AFA i de Famílies pel valencià de la Ribera, la Teresa Juan-Mompó i la Laia Alonso, van llegir el manifest d\'aquesta entitat que defensen l\'aprenentatge en valencià en un context marcat pel predomini del castellà . Davant la propera realització d\'una consulta a les famílies per a l\'elecció de la llengua base als centres educatius, els portaveus van criticar que aquesta mesura de la Conselleria d\'Educació ja que consideren que aquesta decisió, que s\'emmarca en l\'àmbit pedagògic, hauria de quedar en mans de professionals docents, lingüistes i pedagogs. Professionals en què hauríem de confiar per remuntar, des de les evidències científiques, la situació de minorització lingüística del valencià, i per dotar eines que reforcin el desenvolupament dels infants”. “Sigui com sigui -van insistir-, darrere del nom de \'llibertat educativa\' s\'amaga un parany. Ningú garanteix que la decisió de les famílies sigui respectada, ja que tot dependrà del conjunt de vots i dels repartiments realitzats per la conselleria”.

', ), ), ); ?>
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid