Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria independentista
El Fossar de les Moreres acull la presentació de les memòries d'Àlvar Valls

L'acte de presentació de les memòries d'Àlvar Valls, escriptor i represalitat independentista, ha comptat amb una important assistència aquest matí al Fossar de les Moreres, lloc emblemàtic de l'independentisme català. L'acte ha comptat amb diverses intervencions i en finalitzar s'han repartit els llibres i altres recompenses per als sumadors del projecte de micromecenatge

06/04/2014 Història

Aquest matí s'ha celebrat l'acte de presentació del llibre Àlvar Valls Al cap dels  anys: militància, presó i exili (1970-1998) publicat per Edicions del 1979. La presentació s'ha realitzat al Fossar de les Moreres, acollit pel Memorial 1714, que ha organitzat l'acte.

En els parlament han participat en Jordi Miravet (com a representat del Memorial 1714), que ha realitzat un conjunt de reflexions a l'entorn del terme "exèrcit", contrastat amb el terme "milícia", terme propi dels defensors de la ciutat de Barcelona durant l'ocupació borbònica. 

Seguidament ha intervingut Robert Surroca (FNC), que Àlvar Valls ha recordat com l'"Àngel de la guarda", ja que el veterà independentista, d'una generació anterior a l'autor, sempre acompanyava els militants més joves en les accions més arriscades en forma de suport. Surroca ha fet un repàs de la lluita independentista provinent del FNC i ha recordat alguns dels militants d'aquest partit, dels quals alguns es trobaven entre el públic.

Pau Juvillà (coautor llibre d'EPOCA, l'exèrcit a l'ombra, el primer estudi publicat per aquesta organització clandestina editat fa uns anys per El Jonc) ha fet una nota biogràfica de l'autor, destacant també la seva faceta com a escriptor, tant de narrativa juvenil com de poesia, i concretament ha recorat el Crit, poemari de Valls editat pels CSPC el 1980 i que s'ha reeditat en versió facsímil en ocasió del projecte de mecenatge per publicar les seves memòries. Juvillà ha subratllat també la trajectòria militant de l'autor i de la seva generació, definits com a lluitadors "de pedra picada", i ha contextualitzat el moment polític de resistència davant la claudicació que van viure aquesta generació d'independentistes, tot i la presó, la repressió i l'exili.

En nom d'Edicions del 1979 ha internvingut Joan Rocamora, que ha agraït a l'autor, al seu germà Raül (dissenyador del llibre) i a Juvillà la confiança posada en l'editorial. Així mateix ha explicat el naixement d'aquesta editorial ara fa dos anys i breument el contingut dels títols públicats i les tres col·leccions existents.

Àlvar Valls ha agraït als assistents i als ponents, així com a les persones que han fet possible el micromecenatge i el projecte del llibre, el fet que aquestes memòries s'hagin publicat amb un important seguiment i suport. Valls també ha realitzat un seguit de reflexions sobre la trajectòria vital que ressegueix el llibre, definida com una novel·la biogràfica; un llibre que repassa diferents moments històrics i que conté nombroses informacions inèdites tant de la vida clandestina com de les relacions polítiques i culturals amb personalitats de la històra contemporània a Catalunya.

Distribució del llibre i les recompenses

En finalitzar l'acte molts dels assistents, com a sumadors del projecte de micromecenatge, han recollit les recompenses corresponents a les seves aportacions.

Entre aquestes recompenses destaca l'edició fascímil del poemari Crit, "un llibre mític", un recull de 33 poemes socials i reivindicatius, escrits en la seva majoria a la presó Model de Barcelona el 1977, editats per primera vegada pels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC) el 1980, i amb un pròleg/poema de Manuel de Pedrolo i el dibuix de la portada del també represaliat independentista Manuel Viusà. 

Altres recompenses del projecte són el poema visual del dissenyador gràfic lleidatà Pau Llop fet sobre uns versos d’Àlvar Valls i de 40 x 50 cm vertical; i una serigrafia de l’il·lustrador i fotoperiodista Jordi Borràs amb el poema “Clam” de l'autor, de 29,7 x 42 cm vertical.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid