Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament nacional
Una comissió del Col·legi d'Advocats: per la independència si prohibeixen la consulta

El posicionament, però, no sorgeix del Col·legi d'Advocats de Barcelona sinó d'una comissió que habitualment pren partit pels drets humans o drets democràtics

27/01/2014 Política

La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) ha fet pública una resolució en què determinen que "l'autodeterminació de Catalunya és un dret inalienable en tractar-se d'un dret fonamental i universal de tots els pobles, vigent en la legislació internacional."

Es tracta d'un posicionament molt important, però no obstant aquest gest democratitzador no sorgeix del Col·legi d'Advocats de Barcelona en ple, sinó d'una comissió que habitualment pren partit pels drets humans i drets democràtics, sobre els quals el conjunt de la institució no opina. La institució, precisament, també està composta per advocats i juristes de tendència reaccionària o ultraespanyolista, fet que sovinet encalla qualsevol resolució de caràcter avançat a favor dels drets i les llibertats.

"La declaració d'independència tindria efectes immediats..."

Aquesta comissió apunta que el marc de la constitució espanyola no permet l'autodeterminació de Catalunya, i que en una societat democràtica la llei no és altra cosa que l'expressió de la voluntat popular. Recorden que la Carta de les Nacions Unides atribueix el dret de decidir als pobles i no als estats i que "no es pot discutir a la comunitat catalana la concepció de subjecte polític del dret de decidir."

La Comissió de Defensa de l'ICAB recorda que el Dret a l'autodeterminació es reconeix internacionalment i ha afavorit l'accés a la independència des fa dècades a nous estats. Per aquestes raons defensa la convocatòria del referèndum així com una provable declaració unilateral d'independència, sobretot si el govern espanyol prohibeix la celebració d'una consulta.

Davant d'aquesta situació futurible, exposen que seria legítima i factible la declaració unilateral d'independència proclamada pel Parlament, ja que "la declaració d'independència tindria efectes immediats per dotar d'existència política el nou estat", ja que "reuniria els criteris mínims de població permament, territori determinat i autoritat política pròpia."

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid