Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Deneguen a un advocat el dret d'expressar-se en català en un procediment judicicial

La fal·làcia de poder viure plenament en català en l'actualitat s'ha posat de manifest en l'àmbit judicial

18/11/2013 Llengua
Deneguen a un advocat el dret d'expressar-se en català en un procediment judicicial Deneguen a un advocat el dret d'expressar-se en català en un procediment judicicial
L'advocat Miquel Prats ha vist trepitjats els seus drets lingüístics. Segons indica una notícia d'El Punt el jutjat social de Barcelona número 11 va denegar la seva petició d'utilitzar el català en un procediment judicial. Prats va fer la petició acollint-se a la llei "que permet" a un ciutadà triar l'idioma amb què es tramita el seu procediment. Però el món judicial

El 13 d'octubre passat va rebre la resposta del secretari judicial, en què s'especificava que la petició de l'advocat quedava rebutjada "en tant que l'espanyol és la llengua oficial i comuna de tot l'Estat, sense perjudici del dret de les parts a utilitzar altres llengües que estan reconegudes com a cooficials."

El lletrat va presentar una queixa a principis de novembre adreçada a la sala del govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), recordant la legislació vigent que hauria de permetre l'ús lliure del català.

Durant els Departament de Justícia de la CAC ha demanat als advocats de la Generalitat que demanin sempre que el català sigui la llengua en què es tramitin els procediments en els quals estiguin personats. També s'han fet campanyes de promoció del català, com ara lèxics específics del món judicial. Aquestes mesures de reforma xoquen, però, amb una institució tradicionalment reaccionària i espanyolista, de què formen part funcionaris espanyols refractaris al català. I la realitat del dia a dia és que existeixen incomptables traves a l'hora d'expressar-se en català i amb normalitat en procediments judicials, especialment en els orals. Durant els judicis, si les parts o els advocats s'adrecen en català sempre topen amb el "desconeixement" de jutges o fiscals que impedeixen l'ús del català.

El Consell d'Europa es posiciona a favor de l'ús del català a la Justícia

La notícia d'El Punt també recorda que, coincidint amb aquesta agressió contra la llengua, el Consell d'Europa ha fet públic el seu quart informe sobre el compliment de la Carta Euopea de les Llengües Minoritàries, que inclou un document que denuncia que el català continua computant com un simple mèrit en la carrera judicial. En l'apartat de la justícia d'aquest informe, concretament, demana la necessitat de reforçar des del punt de vista legal el dret dels ciutadans a demanar que un procediment es tramiti en el que anomenen "llengua regional."

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid