Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi ambient
Se signa el "Compromís d'Orís" contra el "fracking" cantant "Torna, torna Serrallonga"

L'acte havia estat convocat per la Plataforma Aturem el Fracking

25/03/2013 Territori

Trenta-set alcaldes i alcaldesses i tres presidents de consells comarcals van signar dissabte passat el “Compromís d’Orís” contra el fracking. L’acte, que es va fer en aquest municipi d’Osona doblement afectat pels permisos d’investigació d’hidrocarburs que s’han tramitat en els últims mesos a Catalunya, havia estat convocat per la Plataforma Aturem el Fracking (PAF). Va reunir alcaldes de les comarques d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Bages i el Berguedà afectats pels permisos d’investigació anomenats Ripoll i Leonardo.

En el “Compromís d’Orís” els alcaldes i presidents comarcals firmants rebutgen el fracking i es comprometen a declarar els seus municipis lliures d’aquesta tècnica extractiva nociva per al medi i la salut. També es demana que es treballi amb consens una legislació específica que la prohibeixi a tot el territori català. Finalment es comprometen amb el canvi energètic i la necessitat de promoure i accelerar el seu desenvolupament real.

A l’acte d’aquest dissabte hi van intervenir l’alcalde d’Orís, Arnau Basco; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira; l’alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Masana, i el president del GDT i membre de la PAF, Sergi Solà. La signatura va ser amenitzada per la Coral Lorelei de l’Esquirol. Entre les peces més corejades i que van ser cantades conjuntament amb alguns alcaldes presents a l’acte hi va haver la mítica ‘Torna, torna Serrallonga’ composada pels Esquirols arran de l’amenaça d’extracció d’urani a les Guilleries a finals dels anys setanta.

Tots els intervinents en l’acte han coincidit en el rebuig de la tècnica del fracking i de la dependència energètica dels combustibles fòssils. I han apostat per una nova cultura energètica basada en les energies renovables. Tant l’alcalde d’Orís com el president del Ripollès ja han explicat algunes experiències innovadores en aquest sentit que estan duent a terme, aprofitant especialment la biomassa dels boscos d’Osona i el Ripollès. Tots dos també han agraït la tasca de conscienciació i informació duta a terme per la PAF durant els últims mesos. “No volem empreses rebentarocs”, ha exclamat Miquel Rovira durant el seu discurs.

Eulàlia Masana, alcaldessa de Riudaura, un dels municipis més amenaçats per les possibles futures extraccions via fracking, va ser contundent i ella mateixa ja es va atorgar el paper d’”ovella negra”. Va recordar que malgrat que la Generalitat ha anunciat la seva intenció d’aturar els permisos que s’estaven tramitant actualment, el govern espanyol està preparant una llei que hauria de permetre que la totalitat de les competències en matèria de fracking passessin a dependre de Madrid. També es va referir a la tasca de les platormes: “Els alcaldes sense el poble al darrere, no som ningú. I si hem guanyat aquesta batalla és perquè l’hem tingut sempre, ja no al darrere, sinó al davant”.

Per la seva part, Sergi Solà va qualificar l’acte de “demostració de força i de bel·ligerància” del món local i de les entitats. Ho va contraposar al paper que ha jugat fins ara la Generalitat que de moment s’ha limitat a posar “fre administratiu” als permisos d’investigació però “res de bel·ligerància”. Respecte la retirada dels permisos, va ironitzar que si aquestes empreses “no han estat capaces del més mínim”, que era presentar els papers en regla, “imagineu què podrien fer en el territori si tot això tirés endavant”. També va mostrar la seva satisfacció pel fet que el fracking haurà estat l’espurna per plantejar el debat sobre la nova cultura energètica.

Ajuntaments que han signat el document

Els ajuntaments que han firmat el “Compromís d’Orís” són els d’Avinyó, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, les Masies de Voltregà, Manlleu, Olost, Perafita, Roda de Ter, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Sobremunt, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, L’Esquirol, Sobremunt, Tavèrnoles, Torelló, Vic, Vilanova de Sau, Sant Vicenç de Torelló i Sant Sadurní d’Osormort, tots ells afectats pel permís Leonardo. Pel que fa als del permís Ripoll, han firmat els ajuntaments de Campdevànol, Montesquiu, Ripoll, Riudaura, Sant Joan de les Abadesses, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Santa Pau, Vallfogona i Vidrà, a més dels d’Orís, Sant Pere de Torelló i L’Esquirol, tots tres doblement afectats pels dos permisos. Els tres presidents comarcals que han firmat són els d’Osona, el Ripollès i el Berguedà. Altres ajuntaments afectats han expressat la seva intenció de signar el document, però per motius d’agenda no ho han pogut fer avui.

Malgrat la suspensió per part de la Generalitat del permís Ripoll, i l’anunci, aquest divendres, de l’inici del procediment d’extinció del permís Leonardo, des de la PAF s’ha expressat la necessitat de continuar treballant per aconseguir, entre altres coses, que es prohibeixi el fracking a Catalunya, i que s’aposti per una vertadera nova cultura energètica basada en fonts renovables i no fòssils. L’amenaça continua present i creix amb la dependència d’hidrocarburs.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Joan Rocamora, amb el puny clos
  5. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  6. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  7. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  8. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  9. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  10. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid