Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
La CUP dóna suport a la lluita del veïnat de Ridaura contra el fracking

La formació denuncia que la gestió de les llicències al principat de Catalunya i Castelló s'han fet amb una opacitat digne de règims totalitaris i sense tenir en compte per res el territori.

11/01/2013 Territori

En un manifest titulat, "Fracking ni aquí ni enlloc!", la CUP exigeix l'anul·lació immediata de la llicència ja donada i de les sol·licitades, així com la prohibició total de la tècnica del fracking i l'obertura d'un debat obert amb tota la societat cap a un nou model energètic.

Així mateix encoratja al veïnat de Riudaura (Garrotxa), primer poble afectat, amb llicència atorgada, a seguir resistint i animem a tota la població, entitats i associacions de totes les comarques dels Països Catalans a sumar-s'hi: "el fracking és un risc real a més de 80 municipis catalans i un problema greu, nacional i globa", afirma el manifest.

L'escrit denunci que el govern de CiU ha negociat a la baixa amb l'empresa Teredo oil (beneficiària de la concessió “Ripoll”) la fiança de la llicència, i ha mostrat una molt bona entesa amb la citada empresa i el govern espanyol i un menyspreu absolut cap a ajuntaments i a la societat dels diferents pobles afectats.

Avui es constitueix la Plataforma Ridaurajunts contra el fracking

La plataforma són conscients que a Riudaura hi ha pocs veïns, uns 400. Per això han creat el web tenen pàgina al Facebook i al Twitter per fer pública la problemàtica, per difondre documents que demostren l'agressivitat del fracking i per trobar suports. A més, impulsaran una recollida de signatures –també al poble, perquè hi viu molta gent gran i el servei d'internet és molt deficient– i difondran la problemàtica a través de tríptics. La plataforma es constituirà oficialment aquest divendres.

Els veïns de Riudaura no es volen trobar amb el problema a sobre quan ja no hi hagi marge de maniobra i s'han organitzat per evitar que s'extregui gas del seu terme municipal. El Departament d'Empresa, Indústria i Energia ha donat permís a l'empresa d'hidrocarburs Tereo Oils per fer prospeccions a Riudaura i a Ripoll i a la seva rodalia, amb l'objectiu de determinar si el gas que ja se sap que hi ha és fàcil i rendible d'extreure i si n'hi ha en prou quantitat. Fa unes cinc dècades, a Riudaura s'hi va buscar i trobar petroli, però, no va ser rendible treure'l. Encara ara, hi ha instal·lacions en desús muntades.

Tècnica prohibida en alguns països

Els veïns no volen perdre bous i esquelles. La tranquil·litat que es respira al poble i sobretot el contacte directe amb un entorn natural privilegiat són tresors que no volen perdre a cap preu. I, és clar, saben de bona font que el gas que hi ha a Riudaura és un tipus de gas no convencional i que només es pot extreure utilitzant el mètode de la fractura hidràulica, el fracking, que és altament contaminant –utilitza productes químics–, ja que el líquid a pressió que s'injecta al subsòl en malmet l'estructura i els aqüífers. Aquesta tècnica, fins i tot, ha estat prohibida en alguns països.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid