Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi ambient
Presentació a Barcelona de la plataforma "Aturem el Fracking"

L'entitat té com objectiu la prohibició per llei d’aquesta agressiva tècnica (fractura hidràulica) d’extracció de gas del subsòl

27/12/2012 Territori
Logo  de la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) Logo de la Plataforma Aturem el Fracking (PAF)

Aquesta s'ha presentat a Barcelona, en roda de premsa la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) que té com a objectiu treballar des de la societat civil i la ciutadania per tal de fer pressió i aconseguir la prohibició per llei d’aquesta agressiva tècnica Fracking (fractura hidràulica, nom en català) d’extracció de gas del subsòl del Principat, de la mateixa manera que s’ha aconseguit a França, Bulgària o a diferents territoris d’Alemania, Holanda o els Estats Units (entre altres).

La plataforma va donar a conèixer les al·legacions que s'han presentat a les prospeccions batejades pel nom de “Darwin”, que afecta a pobles de 4 comarques de ponent La Segarra, La Noguera, el Pla d’Urgell i el Solsonès,  i per “Leonardo”, que afecta a pobles de 3 comarques: Osona, la Garrotxa i el Bages. L’empresa Montero Energy Corporation, de la multinacional canadenca R2Energy, és la promotora d’aquestes prospeccions que es troben en la primera fase de sol·licitud d’investigació.

L’altre gran territori afectat, va informar la plataforma, és la de la prospecció coneguda com a “Ripoll” promoguda per l’empresa britànica Teredo Oils Limited, que afecta a pobles de les comarques del Ripollès, la Garrotxa i Osona. No obstant, en el municipi de Ridaura (Garrotxa) és on sembla que l’amenaça és més imminent ja que l’empresa ja s’ha posat en contacte amb l’ajuntament i amb els propietaris per tal de reobrir antics pous de gas del poble, descartats als anys seixanta per baixa rendibilitat.

Durant la roda de premsa, també es va presentar el manifest fundacional de la plataforma Aturem el Fracking així com un video divulgatiu, disponible a la xarxa.

La plataforma es va constituir a Cervera (Segarra) el passat mes de novembre i agrupa a nombrosos entitats i organitzacions, entre elles la CUP. A Castelló es va fundar a l'octubre La Plataforma anti-franckig i en una setmana va obrir un compte al portal Change.org per a recollir signatures.

El poper dissabte a les 11h del matí a l’Ateneu Popular Rocaus de Sallent (Bages) tindrà lloc la segona trobada de la plataforma.

Fracking

La fracturació hidràulica o fractura hidràulica (en anglès “hydraulic fracturing” o “fracking”) és una tècnica per possibilitar o augmentar l’extracció de gas i petroli del subsòl. El procediment consisteix en la injecció a pressió d’algun material en el terreny, amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents en el substrat rocós que tanca el gas o el petroli, afavorint així la seva sortida cap a l’exterior. Habitualment el material injectat és aigua amb sorra i productes químics, encara que ocasionalment es poden emprar escumes o gasos.

A causa de l’augment del preu dels combustibles fòssils, que ha fet econòmicament rendibles aquests mètodes, s’està popularitzant la seva ocupació en aquests últims anys , especialment en els Estats Units d’Amèrica.

Existeix una gran controvèrsia sobre el perill mediambiental derivat d’aquesta tècnica, ja que a més d’un enorme consum d’aigua, és habitual que juntament amb la sorra s’incloguin multitud de compostos químics, la finalitat és afavorir la fissuració o fins i tot la dissolució de la roca, i que contaminen tant el terreny com els aqüífers subterranis (veure apartat de notícies per a consultar accidents relacionats).

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid