La CUP a Mataró arriba a un acord per evitar que l’Ajuntament faci fallida econòmica, per garantir la reconstrucció de Can Fàbregas sense que costi diners a la ciutat i per guanyar un equipament públic
El Ple de l’Ajuntament de Mataró de dijous 7 de maig de 2013 ha aprovat per unanimitat els documents urbanístics i els convenis amb la Plataforma Salvem Can Fàbregas i la CUP que fan possible desencallar l’afer de Can Fàbregas.
Les irregularitats urbanístiques de l’anterior govern suposaven un cost econòmic inassumible per l’Ajuntament i que farien pagar a tota la ciutadania. Malgrat que la sentència dóna la raó a la CUP, hem optat per trobar una solució dialogada.
La CUP ha decidit, per responsabilitat i generositat política, desencallar la situació per evitar que l’Ajuntament faci fallida econòmica, per garantir la reconstrucció de Can Fàbregas sense que costi diners a la ciutat i per guanyar un equipament públic.
Advertien que serem estrictes vetllant pel compromís que la Casa de la Cultura Popular estigui enllestida per les Santes de 2015 i perquè no suposi una despesa econòmica per a Mataró. Alhora demanem que l’equipament pugui acollir altres serveis complementaris que sorgeixin d’un procés participatiu.
Per la seva banda, la Plataforma Salvem Can Fàbrega lamenta que Can Fàbregas de Mataró hagi perdut el seu valor patrimonial, tot i que esdevingui un equipament cultural
La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
La sentència 838/2012 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declara nul de ple dret el planejament urbanístic i confirma que el desmuntatge de Can Fàbregas no està permès pel Pla Especial de Patrimoni Arquitectònic de Mataró.
En la mateixa sentència l’alt tribunal declara la nul·litat del planejament urbanístic perquè la convivència de Can Fàbregas (en la seva ubicació original) amb el centre comercial es va canviar per la proposta de desplaçament. Concretament, el Pla de Millora Urbana (PMU-06) no podia “modificar les determinacions de la Modificació Puntual del Pla General d’ordenació dels àmbits de la Ronda Barceló i la illa de la fàbrica Fàbregas i de Caralt”, que té un rang superior.
Més de 6 anys de mobilitzacions i de recursos judicials
En definitiva, la sentència dóna la raó a la CUP i confirma el que ha dit des del primer dia: "Can Fàbregas no es podia desmuntar i traslladar perquè està protegida amb el màxim nivell en el Catàleg de Patrimoni".
Ara bé, segons la formació independentista, la ciutat ha perdut patrimoni arquitectònic, amb la nau catalogada de Can Fàbregas trossejada i degradant-se en un espai rural. "I qui volia El Corte Inglés "s’haurà d’esperar", afirma la CUP, ja la multinacional ja no confia en un Ajuntament que li va oferir un solar buit quan la llei no ho permet, tal com afirma la sentència del TSJC.
També remarca que l’Ajuntament ha perdut molts diners i temps en un projecte mal plantejat, que es va obsedir a tirar pel dret a qualsevol preu malgrat les advertències i denuncia que els responsables polítics del desmuntatge il·legal han estat pagant la seva dèria amb diners públics en un projecte gairebé personalista.
Fins ara, segons la CUP, només s’ha beneficiat la família del regidor d’Urbanisme que va impulsar el procés, que "s’ha embutxacat 16.498.000€ amb la venda de la finca de Can Fàbregas".