La Plataforma Salvem Can Fàbregas continua dient el mateix de sempre però ara, valora l’intent de donar una solució al problema, amb un equipament cultural, però lamenta que es perdi el valor patrimonial de Can Fàbregas al seu lloc.
La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els hi va dar tota la raó, però arriba massa tard. Les coses ja no poden tornar enrere. "Can Fàbregas, en arrencar-la del seu lloc, perd valor patrimonial" remarca la Plataforma en la valoració de l'acord amb l'Ajuntament de Mataró sobre el futur de Can Fàbregas.
La Plataforma recorda que "no hem estat batallant durant set anys per guanyar un equipament destinat a la cultura popular. La Plataforma des del primer moment va lluitar per aconseguir que Can Fàbregas, la fàbrica catalogada amb el nivell més alt de protecció, es mantingués al seu lloc".
Assegura que no es cansaran de denunciar-ho: "l’anterior equip de govern va fer les coses ben malament". Condidera que no s’havia d’haver permès el malbaratament de tants diners dels mataronins, en una actuació que ha consistit en trossejar i emmagatzemar Can Fàbregas en un solar als afores de la ciutat per tal de deixar l’espai buit a una empresa privada.
Per a la Plataforma, hi ha culpables d’aquest "disbarat que, actuant amb prepotència i traïdoria, es varen sotmetre a les pressions del capital sense manifestar cap interès pel patrimoni de la ciutat; i els responsables han de pagar per aquests fets".
La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
La sentència 838/2012 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declara nul de ple dret el planejament urbanístic i confirma que el desmuntatge de Can Fàbregas no està permès pel Pla Especial de Patrimoni Arquitectònic de Mataró.
En la mateixa sentència l’alt tribunal declara la nul·litat del planejament urbanístic perquè la convivència de Can Fàbregas (en la seva ubicació original) amb el centre comercial es va canviar per la proposta de desplaçament. Concretament, el Pla de Millora Urbana (PMU-06) no podia “modificar les determinacions de la Modificació Puntual del Pla General d’ordenació dels àmbits de la Ronda Barceló i la illa de la fàbrica Fàbregas i de Caralt”, que té un rang superior.
Més de 6 anys de mobilitzacions i de recursos judicials
En definitiva, la sentència dóna la raó a la CUP i confirma el que ha dit des del primer dia: "Can Fàbregas no es podia desmuntar i traslladar perquè està protegida amb el màxim nivell en el Catàleg de Patrimoni".
Ara bé, segons la formació independentista, la ciutat ha perdut patrimoni arquitectònic, amb la nau catalogada de Can Fàbregas trossejada i degradant-se en un espai rural. "I qui volia El Corte Inglés "s’haurà d’esperar", afirma la CUP, ja la multinacional ja no confia en un Ajuntament que li va oferir un solar buit quan la llei no ho permet, tal com afirma la sentència del TSJC.
També remarca que l’Ajuntament ha perdut molts diners i temps en un projecte mal plantejat, que es va obsedir a tirar pel dret a qualsevol preu malgrat les advertències i denuncia que els responsables polítics del desmuntatge il·legal han estat pagant la seva dèria amb diners públics en un projecte gairebé personalista.
Fins ara, segons la CUP, només s’ha beneficiat la família del regidor d’Urbanisme que va impulsar el procés, que "s’ha embutxacat 16.498.000€ amb la venda de la finca de Can Fàbregas".