Dissabte passat es va presentar públicament el manifest "Per l'Aragonès i el català, llengües d'Aragó" al Palau Montcada de Fraga durant la celebració de les Jornades “Cinga” que organitza l’Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC).
El text reivindicatiu ha estat elaborat per les entitats integrades en la Coordinadora Aragó Trilingüe que lluiten per la defensa i la dignitat de l’aragonès i el català a l’Aragó i en contra de l’avantprojecte que ha elaborat lo govern aragonès del PP-PAR i que presentarà per a la seua aprovació a les Corts regionals durant l’actual període de sessions.
El manifest reclama el compliment de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries on estan recollides les llengües minoritàries, català i aragonès a Aragó, com a expressió de la riquesa cultural; el respecte de l'àrea geogràfica de cada llengua; el foment de l'ocupació oral i escrit d'aquestes llengües en la vida pública i privada, i l'ensenyament i l'estudi del català i l'aragonès a Aragó en tots els seus nivells.
Campanya reivindicativa
La Coordinadora Aragó Trilingüe va informar que havia editat unes targetes postals que es remetran a la presidenta del Govern d'Aragó, Luisa Fernanda *Rudi, en la qual exposen els principis de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries , document del tractat internacional confirmat pel govern d'Espanya.
"Mapa Linguístico de Aragón"
En el decurs d'aquestes jornades també es va presentar el llibre "Mapa Linguístic d'Aragó". En aquest treball, es putualitza que l'Estatut d'Autonomia d'Aragó de 2007 i la Llei 10/2009, d'ús protecció i promoció de les Llengües pròpies d'Aragó prescriuen la necessitat de declarar les zones d'utilització predominant de l'aragonès i el català. El llibre recull els municipis inclosos en ambdues zones, prenent com a base l'avantprojecte de Llei de Llengües que el Govern d'Aragó va publicar en 2001.
Faga reclama el reconeixement del català a la nova Llei de Llengües
El darrer Ple Municipal de 'Ajuntament de Fraga va aprovar una moció institucional reclamant a les corts aragoneses que reconegui en la nova Llei de Llengües el valor de les diferents modalitats lingüístiques pròpies d'Aragó i que disposi el necessari perquè els alumnes dels instituts de la ciutat que així ho desitgin completin el Batxillerat amb el nivell C de la Junta Permanent de Català al mateix temps que puguin realitzar-se en Fraga exàmens per obtenir el nivell C.
Actualment, l'única titulació que obtenen els alumnes a Fraga que voluntàriament cursen català és el nivell B, que queda un graó per sota de l'estàndard exigit a Catalunya per accedir a la majoria d'ocupacions públiques i privats.
Denominació "aragonès oriental"
Els atacs lingüicides que afecten el català a tots els territoris de parla catalana s'intensifiquen a la Franja de Ponent. Aquest dilluns el govern aragonès, del PP, va presentar l'esborrany de l'avantprojecte de llei d'ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies de l'Aragó. Un avantprojecte que deroga tots els aspectes de l'actual Llei de llengües que garanteixen una mínima vitalitat del català i l'aragonès.
Així, fixa l'aprenentatge d'aquesta llengua com a "voluntari" i fins i tot elimina la denominació de català per referir-se a la llengua que es parla a la Franja de Ponent i en diu "aragonès oriental". També preveu la creació d'una única acadèmia de la llengua.