Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Residus
Trobada per denunciar la política de residus al Vallès i al Bages

Trobada ecologista i veïnal a Sant Cugat per exigir que es garanteixi el dret a viure en condicions dignes i sense posar en risc la salut

31/05/2012 Territori

Plataformes del Vallès i del Bages van realitzar una trobada a Sant Cugat per exigir que es garanteixi el dret a viure en condicions dignes i sense posar en risc la salut. El dissabte 26 de maig, diverses plataformes de veïns afectats pels abocadors del Vallès i del Bages es van reunir en aquesta ciutat del vallès per compartir informació sobre els problemes que els abocadors i els ecoparcs causen al territori i a la població.

En aquesta primera reunió hi han participat la Plataforma Cerdanyola sense abocadors, la Plataforma contra l’abocador de Can Fatjó dels Aurons (Cerdanyola, Sant Cugat i Bellaterra), Salvem Callús, Abocadors Rubí i Plataforma antiincineració de Montcada – Agrupació de veïns de Can Sant Joan.

Durant la trobada s'hi van tractar temes com els que afectes el veïns de Cerdanyola i Rubí, que pateixen des de fa molts anys els problemes de contaminació i de pudors que provoquen els abocadors, o els de Montcada, que suporten des de fa anys els problemes de contaminació i de males olors de l’Ecoparc 2 i d’una incineradora de residus.

Els veïns de Sant Cugat, Bellaterra, Callús i Rubí van mostrar molta preocupació pels projectes d'instal·lació de nous abocadors de deixalles al costat dels seus nuclis urbans.

A la reunió es va posar de manifest que molts dels problemes són comuns a totes les poblacions representades.

En aquesta trobada es va denunciar que les administracions (ajuntaments i Generalitat) no mostren cap voluntat per donar solucions als problemes de la població afectada per la contaminació i les pudors causades pels residus. “Les administracions no fan els controls preceptius per garantir que els abocadors respectin la legalitat vigent. Les múltiples denúncies realitzades per veïns i plataformes dels delictes contra el medi ambient i la salut de les persones sovint queden arxivades en un calaix.”

En aquest sentit, denuncien que “Hi ha una manca d’estudis i d’informació sobre l’impacte real dels abocadors en la salut dels habitants dels nuclis urbans propers i en el territori. La poca informació disponible sobre els riscos per a la salut s’intenta amagar".

"Hi ha una manca d’estudis públics i fiables sobre el contingut real de les bales d’ecoparc. Segons les administracions, les bales contenen un percentatge insignificant de matèria orgànica, quan la realitat aquest percentatge, segons diferents fonts, estaria per sobre del 15%".

"La legislació de la Unió Europea diu que a l’hora de decidir la localització d’un abocador cal tenir en compte la distància als nuclis urbans. D’acord amb això, la majoria de països de la UE han estipulat distàncies mínimes entre els abocadors i els nuclis urbans”.

"Un altres dels punts que han apuntat durant la trobada és el fet que al Principat, en canvi, no hi ha cap llei que impedeixi que els abocadors se situïn als nuclis urbans. En aquest context s'ha recordat també les manifestacions de cinisme del Conseller del departament de Territori i Sostenibilitat, el Sr. Recoder, que va afirmar que “no hi ha cap problema amb localitzar abocadors al costat d’habitatges, escoles ni hospitals”.

Els organitzadors han valorat que aquesta primera reunió de les plataformes de veïns afectats pels abocadors i els ecoparcs “ha permès fixar les bases per a una col·laboració estable que permeti compartir informació i experiència amb l’objectiu de poder defensar amb més força els drets dels ciutadans”.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid