Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ofensiva neoliberal
El Síndic constata que les retallades han deixat "en la indefensió" milers de persones

Rafael de Ribó demana als polítics que siguin "més curosos" amb les retallades perquè "els fonaments de l'estat social es troben en un procés d'erosió"

13/02/2012 Drets i Llibertats
Les retallades del Govern d'Artur Mas en l’àmbit de les polítiques públiques van comportar "una afectació negativa de l’exercici dels drets individuals" i en conseqüència "han estat les persones que es troben en una posició de més debilitat dins de l’estructura social de Catalunya les que més intensament han patit l’afebliment dels seus drets socials". Són les conclusions de l'Informe Anual 2011 de la institució que el Síndic de Greuges, Rafael de Ribó, ha lliurat aquest dilluns a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

El document, que recull les activitats del Síndic de tot l'any, constata que les queixes s’han incrementat un 31,6% en relació amb l’any anterior i que l’administració ha acceptat en un 92% dels casos les recomanacions del Síndic, un 5% més que l’any anterior.

Però l'informe destaca especialment que la tasca del Síndic de Greuges en la defensa dels drets de les persones "s’ha vist significativament condicionada durant el darrer any per les conseqüències socials de la crisi i per l’afectació dels drets socials que determinades decisions pressupostàries han pogut comportar".

El Síndic de Greuges adverteix el Govern i també el Parlament de Catalunya de la necessitat de ser "més curosos" en les reduccions pressupostàries i, molt especialment, a l’hora de determinar prioritats que evitin que aquestes reduccions afectin els drets socials i la universalitat dels sistemes de protecció existents avui dia. "Les polítiques que garanteixen la inclusió social s’han de preservar per damunt d’altres polítiques públiques de reducció pressupostària", manifesta.

Per tot plegat, posa de manifest que la desaparició o l’afebliment de determinades prestacions socials, d’una banda, i el debilitament progressiu de la centralitat del poder públic en la garantia de determinats serveis, de l’altra, "fa que els fonaments de l’estat social es trobin en un procés d’erosió".

Així, assegura que s'ha comprovat "l’existència de males pràctiques en determinades decisions que han deixat en la indefensió milers de persones, moltes d’elles, en risc d’exclusió social".

Crítiques a la retallada de la renda mínima d’inserció


Enguany, la gestió de la prestació de la renda mínima d’inserció ha ocupat una part molt important de les queixes en l’àmbit dels serveis socials. Novament, el síndic ha carregat contra les retallades imposades pel Govern: "No es pot obviar que els canvis i les decisions preses tenen un abast molt rellevant, afecten de manera substancial la naturalesa de la prestació i, en definitiva, suposen un retrocés en la cobertura i la garantia dels drets socials".

Per això, considera que les mesures preses "resulten especialment preocupants" en el context socioeconòmic actual i en conseqüència insisteix en la necessitat de mantenir l’efectivitat de la prestació mentre duri la situació de necessitat que la va motivar i es compleixin els requisits establerts per la normativa. 

Mancances al sistema de salut

D'altra banda, el síndic també ha explicat que en les múltiples actuacions relacionades en matèria de salut, "les llistes d’espera constitueixen un dels dèficits que més reiteradament posen de manifest els ciutadans en les seves queixes". Això, per Ribó, "evidencia que els ciutadans no veuen reconegut el dret a l’assistència sanitària de manera prou àgil".

El Síndic ha recordat al Departament de Salut l’existència d’un compromís legal respecte del dret a ser intervingut en un termini màxim d’espera des de la inclusió del pacient en la llista d’espera i, en general, del que conté el Decret 354/2002, i ha suggerit que s’adoptin les mesures organitzatives necessàries perquè es respectin aquests terminis, perquè l’aplicació de la normativa esmentada sigui efectiva i perquè s’evitin demores com les que s’han evidenciat en moltes queixes.

Les retallades a l'educació també sacsegen els més febles

Pel que fa a l'ensenyament també hi ha mancances. Un dels col·lectius més afectats per les mesures d’austeritat és l’alumnat amb necessitats educatives específiques, especialment per la reducció i la insuficiència d’hores de dedicació dels professionals que donen suport educatiu als centres escolars, de manera que el Síndic ha demanat que aquestes reduccions no suposin una minva de la igualtat d’oportunitats en l’educació.

El Síndic ha demanat que s’agilitzin els processos de millora de centres en els casos en què les condicions materials atemptin més directament contra el dret a una educació de qualitat, malgrat que les restriccions pressupostàries no ho afavoreixin. Finalment, el Departament d’Ensenyament ha rebut la petició del Síndic de Greuges que, davant l’elevada prevalença de la pobresa infantil a Catalunya, no redueixi el finançament dels ajuts de menjador i que condicioni la inversió a les necessitats socials i econòmiques existents.
Valora
Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  3. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  4. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  5. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  6. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  7. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  8. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  9. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  10. L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid