Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Crisi capitalista
Creix el risc de pobresa a Catalunya

La Taula del Tercer Sector denuncia "els criteris restrictius" que s’apliquen a la Renda Mínima d’Inserció

01/12/2011 Drets i Llibertats
La població en risc de pobresa va augmentar un 1,5% l'any 2010, afectant el 19,9% dels catalans. La incidència del risc a la pobresa continua sent superior en les dones (21,3%) que en els homes (18,5%). Per edats, els menors de 16 anys tenen una taxa de risc a la pobresa del 23,7%, les persones de 16 a 64 anys l'han augmentada en 3 punts i se situen en el 18,6% i els majors de 65 anys l'han reduïda en 3,7 punts i se situen en el 21,4%.

Són dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que també posa de manifest que les llars catalanes van ingressar una mitjana de 27.834 euros nets anuals, un 0,8% menys que de l'any anterior. L'anàlisi de la composició de les llars mostra que hi ha tres tipus de llars que superen la mitjana catalana de risc a la pobresa. Les més vulnerables són les monoparentals amb una taxa del 46,6%, seguides de les llars unipersonals (28,1%) i les formades per dos adults amb fills dependents (21,3%). A més, les llars catalanes amb rendes més baixes són aquelles en què la persona de referència és de 65 anys i més amb una renda mitjana d'un 23% inferior a la mitjana del conjunt de les llars.

Pel que fa a la distribució per edats, el col·lectiu més vulnerable és el de persones menors de 16 anys, amb una taxa de risc a la pobresa del 23,7%, pràcticament la mateixa que l'any 2009 (23,4%). La població major de 65 anys ha reduït el seu risc a la pobresa en 3,7 punts i se situa en el 21,4%, mentre que la de 16 a 64 anys l'ha incrementat 3 punts i se situa en el 18,6%.

L'Enquesta de condicions de vida 2010 ofereix informació estadística sobre la població en risc a la pobresa i una actualització de les dades de distribució personal de la renda, a més de dades relatives a les privacions de les llars i algunes condicions de l'habitatge. L'estadística es pot consultar al Banc d'estadístiques de municipis i comarques, així com una selecció de resultats a l'apartat Demografia i qualitat de vida, als Indicadors de la Unió Europea i a l'Anuari estadístic de Catalunya.

Accelerar el Pacte Nacional contra la pobresa 

Davant d'aquestes noves dades que palesen l'increment del risc de pobresa, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha alertat de la "urgència" d'accelerar el procés d'elaboració un Pacte Nacional d'eradicació de la pobresa que el Parlament va aprovar per unanimitat fa dues setmanes. Segons l'entitat, fins al mes de març es duplicarà el nombre de persones aturades que deixaran de rebre la prestació, assolint la xifra de 173.495 persones. 

Contra els criteris restrictius de la renda mínima d'inserció

La Taula del Tercer Sector ha mostrat la seva preocupació per l’augment de la pobresa a Catalunya i denuncia "els criteris restrictius que s’apliquen perquè algunes persones puguin accedir a rebre algun tipus de prestació", com és el cas de la Renda Mínima d’Inserció. 

Per tal de reduir les xifres de pobresa a Catalunya, la Taula del Tercer Secor recorda el compromís dels governs europeus d’eradicar en 20 milions el nombre de persones pobres que viuen a Europa abans del 2020. Un objectiu que segons assenyala passa per l’augment en un 75% del nivell d’ocupació de la població d’entre 20 i 64 anys; la reducció de la taxa d’abandonament escolar per situar-la per sota  del 10%, i la disminució en un 25% de les persones en situació de pobresa.

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya és una organització constituïda l’any 2003 per les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. En formen part 30 federacions i agrupacions que representen prop de 4.000 entitats no lucratives que treballen per la inclusió i la cohesió social. El Tercer Sector Social fa referència a aquelles entitats no governamentals i no lucratives que treballen en el camp social. Actualment, a Catalunya aquest sector inclou 7.500 entitats, representa un 2,8% del PIB, compta amb 245.000 voluntaris, dóna feina a 100.000 persones i presta serveis a 1,7 milions de persones.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid