Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Crisi, pobresa, exclusió

Per Jordi Navarro, membre de la CUP de Girona. Publicat al seu bloc el 6 d'octubre de 2011.

L'actual situació econòmica que sacseja Europa i els Països Catalans va començar com una crisi financera que afectava als grans bancs, i ràpidament va convertir-se en crisi econòmica, que amb el temps ha esdevingut crisi social que a la vegada ha originat exclusió, marginació i pobresa. Una crisi comparable a la del 1929 i que pot tenir conseqüències tràgiques.

16/10/2011 12:34 Hemeroteca

Les diferències entre rics i pobres, entre privilegiats i condemnats, les diferències de classe, vénen de molt lluny i al llarg de la història hi ha hagut episodis emancipatoris arreu del món. L'esclavisme, el feudalisme, el mercantilisme, el capitalisme.... processos històrics que generen desigualtats i respostes socials. A partir de la Revolució Francesa se succeeixen a Europa diferents combats socials de classe, que al segle XX es reprodueixen amb força a diferents països. Fruit d'aquestes convulsions neix l'Estat de Benestar, un sistema social que els poderosos creen per tal d'evitar que el comunisme s'estengui arreu d'Europa.

Sigui com sigui les crisis econòmiques s'han succeït, i amb la caiguda del Mur de Berlín les coses han empitjorat. El capitalisme de casino, desregulat i sense control ha generat diverses bombolles i períodes de crisi brutal. Actualment l'espiral de recessió, pobresa i exclusió sembla no tenir fi i les dades d'atur i precarietat van en augment.

Els col·lectius que tradicionalment més han patit a Catalunya els efectes del capitalisme desregulat (aturats majors de 45 anys, vidus i vídues, pensionistes, col·lectius infantils...) són ara desplaçats per nous col·lectius fins fa ben poc vivien el miratge del consumisme. Les capes mitjanes de la societat (professionals liberals, metges, petits empresaris, tècnics qualificats...) pateixen ara també els estralls de la precarietat, la desocupació i els nivells adquisitius baixos.

A Catalunya els indicadors de la pobresa presenten dades preocupants, que ens haurien de fer replantejar a fons l'actual sistema capitalista basat en l'acumulació i la cobdícia. Cal que explorem nous camins que ens ajudin a superar l'actual atzucac social en què ens trobem, però de moment i a curt termini hem avançar cap a un gran pacte nacional contra l'exclusió social i la pobresa, que necessàriament ha de comptar amb el suport del món local perquè és en aquest àmbit on cal concretar mesures d'actuació.

La lluita de classes ha esdevingut un motor de la història; de la nostra història com a país i com a ciutadans que som. Per això avui els poderosos tenen més motius que mai per estar neguitosos, perquè la llavor de la revolta i l'esclat social està arrelant amb força a Catalunya i també a Girona.

Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  3. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  4. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  5. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  6. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  7. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  8. L'ANC fa una crida a reprendre el camí a partir de la Declaració de la Independepència
  9. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
  10. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid