Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Feixisme
Atac a la llengua pròpia del País Valencià

Plataforma per la Llengua ha denunciat que l'acord entre el Partit Popular i Vox és un atac premeditat al valencià, i vulnera els drets dels valencianoparlants i de tota la ciutadania.

29/03/2025 Llengua

L'entitat considera que l'acord pressupostari entre el Partit Popular i Vox, que reduirà un 10,05 % els fons per a la promoció del valencià, és un autèntic atac a la llengua pròpia del País Valencià i forma part de l'estratègia per minoritzar la llengua en tots els àmbits. A més, l'entitat defensa que aquesta decisió és contrària a l'Estatut d'Autonomia, atés que en aquest text legal s'obliga la Generalitat Valenciana a garantir l'ús normal i oficial de totes dues llengües i a adoptar les mesures necessàries per tal d'assegurar-ne el coneixement. 

Entre les mesures pactades a l'acord, destaca l'eliminació de subvencions a entitats que treballen per a la normalització lingüística i la reducció de fons de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, organisme essencial per a la protecció i difusió del valencià, que ja ha avançat que analitzarà «molt detingudament» els comptes. 

Per a Plataforma per la Llengua, aquestes tisorades responen a una estratègia més àmplia de minorització del valencià en l'educació, la cultura i l'administració pública que, lluny de ser un fet aïllat, s'adhereixen a altres mesures adoptades recentment, com la consulta sobre la llengua vehicular als centres educatius impulsada pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira. Des de la seua entrada al govern, han prohibit les revistes Saó o Camacuc a les biblioteques de localitats de Borriana o Montserrat, simplement per estar escrites en valencià; han anunciat una llei de senyes d'identitat que prohibirà l'ús d'expressions com ara "País Valencià"; han volgut substituir topònims com ara el de Castelló de la Plana per Castellón de la Plana, i un llarg etcètera. 

L'acord entre el PP i Vox també afecta la cultura. La supressió d'ajudes a festivals de cinema, teatre i literatura posa en risc esdeveniments que han sigut fonamentals per a la dinamització del panorama cultural valencià durant dècades i, per tant, també per a la llengua pròpia. 

Fins ara, la ciutadania ha deixat clar que el valencià és un pilar fonamental de la identitat dels ciutadans del País Valencià, i que es mobilitzarà per evitar que retrocedeixi. Així s'ha demostrat amb els resultats de la consulta sobre la llengua base feta per la Conselleria d'Educació, que tenia per única finalitat eliminar la llengua de totes les escoles del territori, però que no els va sortir com esperaven. Plataforma per la Llengua fa una crida a continuar eixint als carrers per defensar la llengua, i continuarà mobilitzant la població en tots els àmbits i plantant cara legalment, discursivament i socialment. 

Valora
Rànquings
  1. Palma acollirà la II Trobada de Dones dels Països Catalans
  2. 40è aniversari de la manifestació per la llengua de l'MDT aturada per les càrregues indiscriminades de la policia espanyola
  3. Una llei de la selva de societats primitives.
  4. Sant Jordi per la Llengua fa una crida per convertir el Sant Jordi en una diada en defensa del català
  5. L'arquitecta i urbanista Maria Sisternas serà assessora al govern municipal de Girona
  6. Quinze municipis gironins s’impliquen en l’ajuda a La Bressola, a proposta de la CUP
  7. La CUP-Som Poble mostra força a Roses i Cadaqués
  8. La CUP denuncia el tancament de 111 línies a l’escola pública
  9. Comitès d’empresa dels Jesuïtes, Thau, Joan Pelegrí, Virolai i Maristes es mobilitzaran per la igualtat de jornada amb la pública
  10. “Cal garantir els grups singulars per combatre l’estigmatització dels centres”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid