Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
MEMÒRIA HISTÒRICA
Presentació a Girona del llibre "Toni Lecha (1943-2013): prendre partit"

La presentació ha sigut avui a les 19:30 al Casal Independentista El Forn i ha comptat amb la participació d'Anna Pujolàs, l'Ester Costa, en Jordi Navarro, Pere Lecha, en Ramon i en Dani Cornellà

 

20/09/2024 Harmonies de lluita
Aquest vespre, el Casal Independentista El Forn de Girona ha estat l'escenari de la presentació del llibre "Toni Lecha (1943-2013): prendre partit" de Pere Lecha (fill de Toni Lecha) i Ramon Piqué. L'acte, que ha tingut lloc a les 19:30 h, ha reunit diverses persones que van compartir vivències polítiques i personals amb Toni Lecha, una figura destacable de l'independentisme (i el moviment obrer, veïnal i antifranquista) català.

La presentació ha començat amb la intervenció d'Anna Pujolàs (primera regidora de la CUP a Girona l'any 2011 amb Jordi Navarro), qui ha recordat els orígens familiars de Lecha. Fill de Narcís Lecha i Justa Berges, Toni va néixer a França (Châteauneuf- sur-Loire)  l'any 1943, mentre els seus pares es trobaven refugiats a causa de la guerra del 36. Pujolàs ha destacat com aquest context d'exili i lluita antifeixista va marcar la trajectòria vital i política de Toni Lecha, que va créixer en un entorn compromès amb la justícia social i la llibertat. A més a més durant l'inici de l'acte s'ha projectat el vídeo "Tendresse" amb imatges d'aquesta època i música de Narcís Lecha (amb la música interpretada pel nét de Narcís Lecha, Carles Castellanos Lecha).

Ester Costa del sindicat IAC ha fet un repàs a l'activitat sindical de Toni Lecha (afiliat des de finals del segle XX a la COS), subratllant la seva implicació en la defensa dels drets laborals. Va tenir un paper destacat en moviments sindicals en moments decisius, especialment durant la transició política de l'Estat espanyol, on va militar en organitzacions com el PSUC i Bandera Roja. I més tard el seu compromís va ser innegociable en la lluita per les condicions dels treballadors, explicant algunes anècdotes com el seu suport als treballadors públics tancats a la seu de la Generalitat de Girona.

Jordi Navarro, el primer regidor de la CUP a Girona amb Anna Pujolàs, ha parlat sobre el paper de Lecha en l'àmbit polític gironí durant els primers anys 2000. Va ser un referent en l'activisme ecologista i va col·laborar en la primera candidatura de la CUP a Girona, sent una peça clau en la difusió de valors com la sostenibilitat i la sobirania popular a la ciutat.

En Pere Lecha, fill de Toni, ha compartit vivències familiars que han il·lustrat la dimensió personal del seu pare, alhora que ha destacat la seva trajectòria en diverses lluites polítiques i socials. Ha recordat la seva tasca a l’Associació de Veïns del Carmel, el PSUC, Bandera Roja, Nacionalistes d'Esquerra i el Moviment de Defensa de la Terra (MDT), una organització clau en la defensa del territori i dels drets nacionals dels Països Catalans.

Ramon Piqué ha parlat de l'activitat de Lecha en el Moviment de Defensa de la Terra i en la lluita antirepressiva. Especialment, ha recordat el seu paper a la Comissió de Portaveus dels empresonats a l’Operació Garzón del 1992, un episodi de repressió política contra l’independentisme català que va marcar una època.

Finalment, el diputat de la CUP Dani Cornellà ha tancat l'acte destacant l'impacte que va tenir Toni Lecha en diverses generacions de joves independentistes gironins. Lecha no només els va inspirar amb el seu exemple, sinó que va guiar molts d’ells en la seva entrada a la política municipal, deixant una empremta profunda en la política local de Girona (i comarques). Cornellà ha explicat que en aquells anys (principis del segle XXI) els joves independentistes gironins (i d'altres terriotris) sovint deixaven l'esquerra independentista quan es feien adults i en moltes ocasions anaven a militar a Esquerra Republicana de Catalunya i que l'arribava d'en Toni Lecha a Girona va ajudar a trencar aquesta dinàmica i va contribuir a crear les primeres canidatures de la CUP al municipi.

L'acte ha servit per posar en valor la trajectòria d’un militant que va viure sempre al costat dels més desfavorits (també s'ha recordat la seva tasca a l'Institut Municipal amb Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona) , amb un compromís ferm amb la justícia social, l’independentisme i el sindicalisme, tot prenent partit en totes les causes que el van definir al llarg de la seva vida.

Valora
Rànquings
  1. Presentació a Girona del llibre "Toni Lecha (1943-2013): prendre partit"
  2. Polèmica Benet-Audet (I)
  3. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG) prepara un acte-brindis antimonàrquic a Figueres
  4. La CACG (Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines) ha reunit 100 persones a Figueres en una protesta contra la visita de Felipe VI
  5. Campanya per recuperar el camí de ronda Garbet-Colera a l'Alt Empordà
  6. Emotiu homenatge en la presentació del llibre "Isabel Pallarès i Roqué, mosaic d'una dona valenta"
  7. L’ANC pren de nou la iniciativa per assolir la Independència
  8. La CUP culmina el Procés Garbí amb molts deures per respondre als nous reptes
  9. Acte de presentació del Correllengua Llera del Ter - Gavarres
  10. L’espectacle ‘Natura Encesa’ torna a amenaçar un parc únic a Barcelona
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid