Els fets de Prats de Molló:
El pla comptava amb un parell de centenars de voluntaris, que penetrarien al principat de Catalunya via Sant Llorenç de Cerdans i via el Coll d’Ares, ocupant Olot, i proclamant la República Catalana.
El finançament de l’acció feta pels separatistes catalans de l’Argentina, Cuba i Estats Units, aconseguí armar i uniformar un parell de centenars d’homes disposats a l’acció.
El 4 de novembre de 1926, l’Estat Major d’Estat Català era detingut a Vila Denise, essent la majoria dels detinguts, molts d’ells foren deportats a Bèlgica, i els líders jutjats a París, declarant-se en tot moment independentistes, democràtics i revolucionaris. Aquest cas dona la volta al món, i serví de ressò per a la causa del moviment independentista català.
Actes
Diumenge 21/11/21: Prats de Molló (Vallespir)
11h Ofrenes florals davant del Monument a Francesc Macià i els voluntaris
11:45h Acte i parlament a Vila Denise (quarter logístic dels Voluntaris del 1926), que comptarà amb el president de l’associació casa Macià i d’un regidor de l’Ajuntament, a més dels coordinadors de llibre Diccionari biogràfic d’Estat Català, i de familiar de militants d’Estat Català.
12:30h Ofrena floral al monument a Jacint Verdaguer
15h Presentació del llibre "Diccionari biogràfic d'Estat Català" a la sala municipal.
Avui fa 95 anys, els conjurats d'Estat Català detinguts arran dels Fets de Prats de Molló arriben al Palais de Justice de París.
— Frederic J. Porta (@fredericjporta) November 15, 2021
Diari "l'Humanité", Gallica-BnF. Penjada per @EsguardHistoric L'he acolorit ara. pic.twitter.com/nyU5gLaprT
El Diccionari biogràfic d’Estat Català, publicat per llibres de l’Índex, dins de la col·lecció Descoberta, ha estat editat per la Comissió 100 anys d' Estat Català i la Fundació Reeixida, comptant amb el suport del Memorial Democràtic.
Té 150 pàgines i fotografies de cent militants de l’organització independentista. 14 dels autors han fet un treball conjunt per a biografiar aquestes persones amb recerca de dades i fonts primàries.
Els coordinadors de l’obra han estat Fermí Rubiralta i Tomàs Callau i els autors: Agustí Barrera, Josep-Lluis Carod-Rovira, Juli Cuéllar, Ferran Dalmau, Oriol Falguera, Xavier Ferré, Marc Macià, Jordi Miró, Frederic-Josep Porta, Jaume Renyer, Marc Santasusana, Josep Sort, Robert Surroca i l'aportació de Daniela Grau.
La comissió:
A dia d’avui organitzats sota el nom Comissió 100 anys d’Estat Català, formada per la Fundació Reeixida, Estat Català, historiadors, familiars d’integrants de l’organització, militants de l’independentisme combatiu, i activistes anirem anunciant les accions i els actes que tenim preparats per a la commemoració.