Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Discriminació lingüística
La Plataforma per la Llengua denuncia una discriminació en un centre de salut de Castelló de la Ribera
24/01/2017 Llengua
La Plataforma per la Llengua denuncia una discriminació en un centre de salut de Castelló de la Ribera La Plataforma per la Llengua denuncia una discriminació en un centre de salut de Castelló de la Ribera

La Plataforma per la Llengua ha rebut la queixa, per discriminació lingüística, de Maria José Doménech, una pacient que assegura que va ser increpada per parlar en valencià en un centre de salut de la Generalitat Valenciana de la població de Castelló de la Ribera Ribera Alta).

Segons l'afectada, el passat 13 de gener va adreçar-se a una infermera del centre, que li va respondre que «no entenia el valencià», la va afrontar sobre l'obligació de saber castellà i, seguidament, va manifestar prejudicis lingüístics d'odi al valencià, impropis d'una treballadora del sector públic de la Generalitat Valenciana.

El portaveu de Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller, ha declarat que "negar l'atenció sanitària a un ciutadà per parlar el valencià és un cas de discriminació que va en contra de la legalitat de l'Estatut d'Autonomia valencià, de l'article 2 de la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV) i fins i tot de l'article 14 de la Constitució espanyola». El valencià és llengua pròpia al territori de la Comunitat Valenciana, i tots els ciutadans tenen dret a conéixer-lo i a usar-lo oralment i per escrit, tant en les relacions privades com en les relacions amb instàncies públiques.

La Plataforma per la Llengua ha demanat a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana que inste la direcció del Centre de Salut de Castelló de la Ribera (València) a retirar aquesta infermera del servei d'atenció sanitària, per incomplir les seues obligacions professionals i per prejudicis ideològics, en l'atenció sanitària al centre de salut.

Manuel Carceller també ha assegurat que «la discriminació en l'atenció sanitària a un pacient, pel fet de parlar valencià, és un cas gravíssim d'incompliment de les obligacions d'aquesta professional sanitària». El portaveu de l'ONG del català ha recordat l'obligació professional de complir el Codi internacional d'ètica mèdica, aprovat el 1949 a Londres i actualitzat el 2006, i la «Declaració de Ginebra», aprovada per l'Associació Mèdica Mundial el 1948 i actualitzada el 2005. Es tracta dels compromisos de la professió sanitària de no permetre que consideracions ideològiques s'interposen en els deures d'atendre un pacient.

Valora
Rànquings
  1. Presentació a Girona del llibre "Toni Lecha (1943-2013): prendre partit"
  2. Campanya per recuperar el camí de ronda Garbet-Colera a l'Alt Empordà
  3. Polèmica Benet-Audet (I)
  4. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG) prepara un acte-brindis antimonàrquic a Figueres
  5. Emotiu homenatge en la presentació del llibre "Isabel Pallarès i Roqué, mosaic d'una dona valenta"
  6. La CACG (Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines) ha reunit 100 persones a Figueres en una protesta contra la visita de Felipe VI
  7. L’ANC pren de nou la iniciativa per assolir la Independència
  8. La CUP culmina el Procés Garbí amb molts deures per respondre als nous reptes
  9. Acte de presentació del Correllengua Llera del Ter - Gavarres
  10. La CACG seguiex amb la seva campanya de boicot a les empreses patrones de la FPdGi i penja una fotografia a Twitter de Miquel Mateu i Himmler
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid