Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Especulació
El veïnat d'Esplugues de Llobregat torna a mobilitzar-se davant la reactivació de Pla Caufec

Convoquen una Assemblea Oberta el dimarts 4 d’octubre a les 20:00h als Jardins del Casal de Cultura Robert Brillas. Fins ara la crisi mantenia en suspens el Pla Caufec i durant els 20 anys d’oposició popular al Pla Caufec: la topada contra un mur administratiu i un reguitzell de condemnes i sancions jurídiques

03/10/2016 Territori

La Junta de Govern de l'Ajuntament d'Esplugues, formada per el PSC i CDC, ha aprovat i concedit els permisos d'obra per començar la primera fase del projecte urbanístic Pla Caufec-Porta Barcelona, que consisteix en la construcció del centre comercial de 25.700 metres i les vivendes de luxe.

Davant la reactivació del projecte que estava aturat a causa de la crisi, el veïnat d'Esplugues de Llobregat s'ha tornat a mobilitzar, convocant una Assemblea Oberta el dimarts 4 d'octubre a les 20:00h als Jardins del Casal de Cultura Robert Brillas per tal d'organitzar-se per aturar les màquines i "acabar definitivament l'especulació que fa tants anys que patim a Esplugues".

20 anys de lluita: Desenes de veïns encausats i jutjats per denunciar l'especulació i defensar el territori

El juny de 1991 l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat inicia l’aprovació d’un projecte urbanístic que proposa la modificació del Pla General Metropolità de 1976 amb l’objectiu de soterrar les línies elèctriques d’alta tensió al peu de la muntanya de Sant Pere Màrtir. El Pla inclou la urbanització de 40 hectàrees de terreny entre els barris de Finestrelles i Can Vidalet, al peu de Collserola. L’any 1993, la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat assenyala diverses irregularitats jurídiques contingudes en el Pla Caufec.

Després d’anys de reformulació del projecte, l’empresa Sacresa compra el projecte i fa una segona versió del Pla Caufec que rebateja com a Porta Barcelona. Aquesta nova versió del Pla planeja 600 vivendes d’alt standing, dos gratacels de 105 metres d’alçada amb el seu parc empresarial, un hotel de 4 estrelles i el centre comercial més gran de la vessant nord de Barcelona. També s’hi afegeixen dos equipaments de gestió privada i 120 pisos declarats de protecció per l’Ajuntament. Segons declaracions de l’alcaldessa d’Esplugues i l’empresa Sacresa de maig de 2014, el projecte es reprendrà aquesta tardor.

La lluita contra el Pla Caufec comença el mateix dia que les Associacions de Veïns en tenen coneixement. De 1991 a 2003 es realitzà una oposició jurídico-administrativa liderada per la Coordinadora d’Associacions de Veïns contra el Pla Caufec conformada per totes les associacions veïnals d’Esplugues menys dues. El model d’acció d’aquesta etapa busca l’assessorament d’arquitectes i urbanistes que plantegen una oposició dialogada amb l’Ajuntament i les Conselleries Territorials i cerca la reducció de l’impacte urbanístic, paisatgístic, ecològic i vial.

De 2004 a 2008 continua la lluita amb accions al carrer. Després que el projecte es redefineixi per la promotora Sacresa es donen per esgotades les negociacions amb els responsables polítics. Enric Giner, llavors gerent de l’Ajuntament i avui primer tinent d’alcalde i portaveu, assegura que “no es rebaixarà ni un sol metre” quan les associacions veïnals acceptaven la construcció amb una rebaixa del sostre edificable. Així, el veïnat reprèn la via del recurs contenciós administratiu i fa una crida a la mobilització per la previsió d’un inici imminent de les obres. Comencen tot un seguit de moviments de caràcter popular al carrer per difondre àmpliament els postulats d’aquesta Coordinadora d’Associacions de Veïns contrària al projecte urbanístic.

“Aturem les màquines”. La manifestació clau. (Vídeo resum de la manifestació del 6 d’octubre de 2007)

El 6 d’octubre de 2007 es realitzà per primer cop una manifestació multitudinària i popular a Esplugues, amb la presència de tot tipus de veïns, molt diferents en edat i gènere, i amb la participació de multitud d’entitats socials, com esplais i agrupaments escolta. A la manifestació s’hi va enviar un grup de Mossos d’Esquadra, comandat per Jordi Arasa, tristament famós per ser condemnat pels esdeveniments del 15M.

En un punt de la marxa, els manifestants van intentar penjar una pancarta i els Mossos d’Esquadra no ho van permetre, el que va provocar tensió entre les parts i una càrrega dels agents que posteriorment van denunciar com a lesions. Més endavant, tots els assistents a la mobilització van entrar a les obres del Pla Caufec, en to festiu, tot desmuntant les tanques perimetrals. El 6 d’octubre de 2007 no va haver-hi cap detenció ni identificació. 

En aquests 20 anys d’oposició popular al Pla Caufec han estat múltiples els actes, les activitats, els arguments i les accions que s’han realitzat. El resultat sempre ha estat el mateix: la topada contra un mur administratiu —l’Ajuntament ha estat un dels principals promotors del projecte— i un reguitzell de condemnes i sancions jurídiques.

Fins ara la crisi mantenia en suspens el Pla Caufec

 


Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid