Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Tot no passa pels partits

Article de Lluís M. Xirinacs publicat al diari AVUI el 30/9/1977, a la secció "Al servei d'aquest poble"

04/09/2016 El fil roig
Dels partits capdavanters a les eleccions del juny el que manté una actitud més negativa davant la meva proposta de futur de l'Assemblea de Catalunya és el Partit Socialista Unificat de Catalunya.

Ja fa dies expressà públicament la seva opinió sobre la conveniència de l'autodissolució de l'Assemblea de Catalunya. En aquell moment no ho veieren oportú les altres formacions polítiques guanyadores i la cosa s'ajornà.

En la darrera permanent, el PSUC no hi fou. M'arribaren rumors que, consultat algun militant qualificat, aquest respongué: «Ara la lluita passa per altres llocs». És ben cert que s'han obert altres canals i que, en especial, els partits legalitzats tenen camp lliure i esdevenen els protagonistes de la nova situació. Però protagonistes no vol dir monopolitzadors. Ni tan sols poden pretendre de monopolitzar el control del poder públic. En tots els països democràtics s'accepta la presència d'independents en l'exercici dels càrrecs de l'Estat.

I no parlem del nivell popular, immens com un oceà. Ni cap partit, ni el conjunt de tots els partits no pot pretendre de controlar el poder, base de la sobirania. Un poble és molt més que tots els seus partits. I si els partits es poden considerar com les avantguardes del poble, mai una avantguarda no es pot confondre amb el gros de l'exèrcit. A més a més, tots els sociòlegs admeten el principi de subsidiarietat: «En tot allò que es pugui resoldre en la base de la piràmide social no hi ha d'intervenir la cúspide».

L'Assemblea de Catalunya recull una infinitat d'organismes de base que han lluitat per recuperar la sobirania del poble. ¿Quin mal hi ha que continuï existint per tal d'exercir la sobirania, un cop recuperada?

El mateix PSUC, en el seu programa electoral (l'esmento de memòria), reconeixia la vigència postelectoral de l'associacionisme de barri i de municipi per a col·laborar dialècticament amb els ajuntaments. ¿Per què en barri i municipi sí i a nivell de tot el país no?

 

 

*La digitalització d'aquest article es deu al treball de digitalització i compilació d'articles de Lluís M. Xirinacs portada a terme pel Centre d'Estudis Joan Bardina

Valora
Rànquings
  1. 'El Inhumano' de 'La infiltrada', assenyalat per tortures a Via Laietana i a Gipuzkoa
  2. Un vídeo “descobreix” que segurament el PNV va ser el primer partit del món a donar un sentit polític a l’esvàstica
  3. El 40% dels estafats per la moneda promoguda per Javier Milei són de l'Estat espanyol
  4. Alçar-se, espolsar-se i començar a picar pedra
  5. Cantada per denunciar l'empresonament d'Hasél davant la presó de Ponent
  6. Mentides que amaga la proposició no de llei sobre la vida activa de les centrals nuclears
  7. María Luisa Gutiérrez, productora de 'La Infiltrada', fa un discurs homenatjant a la policia espanyola després de rebre un premi Goya
  8. Entitats veïnals i d'habitatge presentaran les dades de l'especulació a l'Eixample de Barcelona
  9. Es constitueix "Revoltes de la Terra" per aglutinar el combat ecologista als Països Catalans
  10. Xavier García Albiol fa "embajadores de la marca Badalona" a dos empresaris espanyolistes
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid