Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#UCESTIU
L'UCE retrà homenatge a Manuel Costa-Pau, "un intel·lectual de referència"

El 2010, Mirmanda va reeditar un dels textos de Manuel Costa-Pau per al número 5 "Economia i turisme. Construcció d'un espai nacional". Es tractava del text "Consideracions frontereres" (text extret i adaptat de "Turistes, sirenes i gent del país", publicat el 1966 per Ariel), una obra d'anàlisi comparable a Els altres catalans, de Francesc Candel, o Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster.

21/08/2016 Política

Aquest dilluns a les 17h, la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent retrà homenatge a l’escriptor, editor, traductor i pensador Manuel Costa-Pau, que va morir a finals del passat mes de maig a l'edat de 80 anys. L'acte comptarà amb la participació de Josep Guia, vicepresident del Patronat de la FUCE; Marta Costa-Pau, periodista i editora; Enric Pujol, historiador i periodista i Antoni Sant, advocat i escriptor.

Costa Pau, compromès amb els ideals d'alliberament nacional i social que constitueixen la base de la Universitat Catalana d'Estiu. Personalment va assistir sovint a les diferents edicions de la universitat i va establir una relació amical amb molts dels assistents que han esdevingut assidus d'aquesta manifestació cultural anual. Per això els seus amics i familiars han pensat que seria un lloc adient per fer-hi un acte de recordança i homenatge.

Costa-Pau es donà a conèixer com a poeta amb Mont perdut (1955) i figurà en diferents antologies com ara l'Antologia de la poesia social d'Àngel Carmona (1970). En l'àmbit assagístic, despuntà amb l'obra Turistes, sirenes i gent del país (1967). En aquest assaig, Manuel Costa-Pau parla del fenomen del turisme als Països Catalans. Llibre molt reeixit, se'n van fer diverses edicions i es traduí a diverses llengües. Parla del fenomen del turisme als Països Catalans. Va ser un èxit editorial, qualificat de «llibre deliciós» pel Petit diccionari amb knack, codificat segons la manera «picant i seductora» d'Ann Jellicoe (1971). El llibre ha estat i és referent de molts treballs sobre la realitat catalana contemporània. Xavier Ferrer, historiador, el proposa com a text imprescindible. Al seu moment, Francesc Roca i Àngel Carmona destacaren Turistes, sirenes i gent del país com una obra d'anàlisi comparable a Els altres catalans, de Francesc Candel, o Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster.

Fou director de l'Enciclopèdia Ulisses, la qual va dedicar tot un volum a Els Països Catalans (1984), que va dirigir i que redactà en bona part. Fundà l'editorial «Llibres del Segle» i la revistaLletres a plom. Darrerament va redactar la trilogia novel·lística «Encontres amb Thànatos», integrada perJanna (2010), Diana Palmer (2015) i Íngrida-Àfica (en premsa). També fou un pedagog rellevant: féu de mestre de català per a Òmnium cultural durant el franquisme i exercí de professor a El Collell, on tingué, entre molts altres alumnes, l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont (el qual li ha reconegut públicament el seu important mestratge).

Valora
Rànquings
  1. Ha mort Lluís Botinas Montell, un home íntegre, assot de la màfia político-farmèutica
  2. El regidor del PSC-PSOE que substituirà a Sílvia Paneque a l'Ajuntament de Girona és un lacai de la FPdGI
  3. Els espanyolistes arrenquen dues estelades penjades a dos arbres de Santa Cristina d'Aro i immediatament els independentistes en pengen quatre
  4. “Només un cop d'Estat em podrà impedir de ser a la investidura"
  5. Demanen el boicot a les empreses patrones de la Fundación Princesa de Girona
  6. Operació Gàbia
  7. La Universitat Catalana d'Estiu 2024: Un espai de reflexió, memòria i compromís per la llengua i la cultura
  8. SOM Intersindical reclamem la destitució d’Eduard Sallent per les seves declaracions contra manifestants pacífics
  9. No girem full, encetem un nou capítol
  10. Cerca i captura del MHP, Carles Puigdemont
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid