Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Homenatge a Miquel Grau a Alacant
01/10/2015 Memòria històrica

Des del Casal Popular Tio Cuc s'ha organitzat un homenatge a Miquel Grau el pròxim dissabte 3 d'octubre a les 19.00h a la Plaça dels Cavalls (o dels Estels) d'Alacant. Un any més des del Casal es vol recordar l'aniversari del seu assassinat, comès per un feixista l'any 1977 a la Plaça dels Cavalls d'Alacant, quan penjava cartells convocant a la Diada del 9 d'Octubre.

El Casal Popular Tio Cuc porta ja quatre anys realitzant aquesta activitat, des de 2011, que a més coincideix, no de manera casual, amb l'apertura del local. Enguany, a més, "estem d'enhorabona per la recent concessió de la Medalla d'Or de la Ciutat a Miquel Grau". Des de l'entitat s'ha volgut remarcar que "tanmateix, entenem que, més enllà dels necessaris reconeixements institucionals, hi ha elements imprescindibles que no hem d'oblidar: la mobilització popular, el reconeixement al carrer de les treballadores, l'ocupació continuada dels espais públics per part del poble, la denúncia del feixisme assassí que en 1977 l'assassinà i que continuà actuant encara hui en dia als carrers".

Miquel Grau, la seua memòria i tot allò pel qual va lluitar i morir, "ha d'estar en l'Ajuntament i en els periòdics, en plaques i en monuments, en medalles i en distincions, però sobretot en el carrer, colze a colze, dia a dia, cartell a cartell". Enguany es comptarà a la Plaça dels Cavalls, a més dels parlaments del propi Casal, amb el del periodista Mariano Sánchez Soler, la música de Tomàs de los Santos, poesia, i l'actuació de la Muixeranga d'Alacant, que a més de retre homenatge a Miquel Grau, celebra també el seu primer aniversari. En acabant l'acte d'homenatge es tornarà en cercavila fins al Casal, on se celebraran amb totes i tots vosaltres el 4t aniversari amb una picadeta i la música de Tomàs de los Santos.

El 16 d'octubre de 1977 era soterrat a Alacant l'antifeixista Miquel Grau i Gómez, després d'haver estat 10 dies en coma a causa deles ferides que li va provocar el bloc de formigó que li va llançar al cap, mentre penjava cartells per a la manifestació del 9 d'octubre, el militant d'extrema dreta Miguel Ángel Panadero Sandoval (avui Miguel Ángel Díaz-Panadero Sandoval). La cosina d'aquest assassí està casada amb José Fernández Cerrá, un dels tres falangistes que va ser condemnat a 193 anys de presó per l'assassinat, el 24 de gener de 1977, de tres advocats i dues persones més en la que va ser coneguda com la "Matança d'Atocha" (de la qual una de les supervivents és l'actual alcadessa de Madrid, Manuela Carmena). Miguel Ángel Panadero va ser indultat el 1982 per Adolfo Suárez  i avui és procurador dels tribunals a la Ciutat de la Justícia de València.



Valora
Rànquings
  1. El batlle de Girona denuncia que una empresa espanyola s'ha inventat un inexistent "parque Princesa de Girona" al municipi
  2. Reedició del llibre "El Complot de Garraf" i Manifest signat impulsat per Historiadors
  3. Doble Joc al documental “El talp de Terra Lliure”
  4. Votaré l’extrema dreta
  5. Trobada de Joves Independentistes a Girona
  6. 100 anys d'infiltracions policials a l'independentisme català: de Bandera Negra als agents del 2020
  7. Arran assenyala amb pintura la Comissaria de la Policia Nacional Espanyola de Maó on treballa un dels infiltrats als moviments populars
  8. Presentació del manifest Rutes de la llibertat a l'Empordà
  9. Vila-real commemora el 319è aniversari del saqueig i incendi de la ciutat per les tropes borbòniques
  10. "En Pere i el Globàlium", escrit per Carme Juncà: "una eina per mirar la realitat d?una manera global"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid