Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Habitatge
Més de 500 desnonaments aturats en els 4 anys de vida de la PAH-Girona-Salt

Aquest mes de setembre fa quatre anys que la PAH-Girona-Salt, el moviment social de desobediència contra els desnonaments i l'estafa hipotecària i a favor del Dret a l'Habitatge i del Dret a una Vida Digna, es va presentar a Girona i a les comarques nord-orientals

06/09/2015 Drets i Llibertats

El 6 de setembre de 2011 van denunciar a través dels mitjans de comunicació la dramàtica situació de milers de persones gironines. Aleshores el problema era desconegut per a la majoria i vam advertir que la situació era molt greu: "Cada dia, 6 Famílies de les comarques nord-orientals eren desnonades, 2.l60 anuals, segons dades del Consell General del Poder Judicial. Unes dades que a hores d'ara segueixen a uns nivells semblants. "Terrible!", apunta la Plataforma.

La PAH-Girona-Salt ha viscut quatre anys molt intensos, després d'aquelles primeres denúncies públiques, accions i aturades de desnonaments del 2011. En quatre anys ha dut a terme més de 600 accions al carrer, als bancs, a les administracions i aturant desnonaments a la porta de companys i companyes. Amb molt coratge i legitimitat, ha aconseguit objectius importants: ha fet emergir la informació sobre la situació real de l'habitatge i sobre el drama silenciat dels desnonaments d'habitatges hipotecats, de lloguer o ocupats. Ha pressionat a les administracions fins a aconseguir que comencin a abordar la problemàtica. La nostra lluita ha estat clau per a fer fora de l'alcaldia de Salt a un alcalde tòxic de CiU, que es dedicava al maltractament sistemàtic de les persones pobres i/o amb problemes d'habitatge. I sobretot, ha estat organitzada, sense pausa ni vacances durant aquests anys, per a rebre a les nostres assemblees a milers de persones desesperades, que cap administració atenia. Les ha ajudat, "ens hem ajudat mútuament, per a realitzar els processos necessaris de recuperació emocional i vital. En funció de les situacions personals respectives, hi ha persones que han acceptat la dació en pagament com a mal menor. Però també hem insistit que hi ha més camins que lliurar la casa als bancs i hem treballat en la línia que els bancs assumeixin la seva responsabilitat en la gran estafa de les hipoteques i de la bombolla immobiliària", puntualitza la PAH

Actualment està centrades en aconseguir que s'aturin tots els desnonaments d'habitatge habitual de forma definitiva, que s'anulin els processos d'execució hipotecaris que s'han fet de forma il·legal -la majoria- i en aconseguir que s'obtingui l'ús de fruit vitalici dels habitatges que els bancs s'han quedat o que han venut a empreses especuladores. "Seguim cantant: Gent sense casa i cases sense gent... no s'entén!” remarca.

En quatre anys ha aturat més de 500 desnonaments, "la meitat dels quals els hem parat amb els nostres cossos amb la Dignitat, les samarretes verdes i els 'Stops Desnonaments' com a armes per plantar cara a la policia i a les autoritats judicials. L'altra part de desnonaments que hem aturat, ho hem fet amb un gran esforç de pressió als bancs i als jutjats i de tramitació de documents, de manera que abans de la data marcada pel desnonament ja s'hagués aturat", segons la PAH

També ha volgut despertar la consciència de Classe Treballadora: "un Poble alegre i combatiu és un Poble més protegit contra el capitalisme i que crearà alternatives i lluitarà per la seva Dignitat".

En aquests quatre anys, ha impulsat i col·laborat activament per a posar en marxa diversos nodes locals a poblacions de les comarques nord-orientals com Blanes, Figueres, Banyoles, Olot, Palafrugell, Palamós, Santa Coloma de Farners, La Bisbal, Lloret de Mar, L'Escala i Caldes. També va impulsar la creació de les Taules Locals pel Drets a l'Habitatge de Girona i Salt. Ara és una eina malauradament desactivada pels partits polítics, sobretot per CiU i el PP. Però seguirà treballant perquè això canvii.

Bloc-Salt

Gràcies a la gran lluita del Bloc-Salt va obtenir una victòria que va remoure el comportament de les administracions a partir d'aquell moment: l'octubre de 2013 el Tribunal de Drets Humans de la UE, va emetre una resolució on quedava clar que les administracions competents en habitatge tenen l'obligació d'oferir alternatives habitacionals en els casos de desallotjaments d'habitatges habituals, amb especial atenció a les famílies amb menors a càrrec.

La lluita del Bloc-Salt els ha ensenyat molt i segueix ben viva, després que aquest any un nou grup de famílies de la PAH-Girona-Salt l'hagi tornat a alliberar. El Bloc-Salt és un enorme símbol de la immoralitat del sistema capitalista. És un símbol del fracàs d'un Estat Espanyol i una Generalitat, governats per criminals i corruptes, del PP i de CiU (ara CDC), respectivament. Recorda que l'edifici està en mans de la SAREB, una empresa público-privada, creada pel PP obeint ordres de la Troika. La SAREB, més coneguda com a 'banc dolent', ha mantingut buit el bloc i hi ha posat vigilància de seguretat pagada en gran part amb diners públics: uns 12.000 € mensuals. Ara hi torna viure un grup de famílies.

En definitiva, des de la PAH es va una valoració molt positivament els passos i els aprenentatges que ha dut a terme en aquests quatre anys amb l'objectiu d'aconseguir un autèntic Dret a l'Habitatge. Però alhora són conscients que hi ha molta feina per a fer i que serà necessària molta lluita. "Encara NO S'HAN ATURAT ELS DESNONAMENTS. I això hauria de fer caure la cara de vergonya als responsables de les administracions locals, Generalitat i l'Estat Espanyol. El problema és que en molts casos no en tenen gens de vergonya perquè, com hem dit abans, sovint corruptes i criminals han assaltat les administracions a base d'enganys i delictes contra el Bé Comú", afegeix la Plataforma.

Tot i així, la PAH té molts reptes al davant i oportunitats de lluita que no hem de deixar escapar: cal destapar l'enorme estafa de les titulacions hipotecàries. I està convençuda que s'aturaran la majoria dels processos d'execució hipotecaris si les persones es defensen de forma organitzada.

També vol promoure modificacions radicals a la Llei d'Arrendaments Urbans perquè sigui fàcil accedir a lloguers socials vitalicis; Està impulsant la regularització de la situació de les ocupacions de pisos de bancs o de la SAREB i continua treballant "per a mantenir-nos despertes i actives i així exercir pressió als partits i administracions. Seguim impulsant nous passos endavant!".

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. 40è Aniversari de la mort del lluitador independentista Toni Villaescusa
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
  7. Walter Benjamin ja parlava l'any 1930 de la possible massificació turística
  8. El sant sopar assegurat
  9. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  10. L'ensenyament del Català a Catalunya Nord no passa pels millors moments
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid