S’ha escrit molt poc sobre l’espanyolisme en la seva màxima expressió i els vasos comunicants que hi ha entre el moviment unionista que no es considera nacionalista i una extrema dreta que s’ha caracteritzat per marcar l’agenda del debat territorial a l’Estat espanyol. El nou llibre del fotoperiodista Jordi Borràs intenta capgirar aquesta mancança amb Plus ultra. Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya, una obra a cavall de la fotografia documental, el periodisme d’investigació i la recerca històrica. El proper 22 d’abril a les 20h, Borràs farà una de les úniques presentacions previstes per al llibre, al Centre Cívic Pati Llimona (Regomir, 3) acompanyat de la periodista Gemma Aguilera i els prologuistes i historiadors Carles Viñas i Roger Prims.
Com mostra el video tràiler del llibre, les fotografies recollides per Jordi Borràs repassen totes les facetes de les vinculacions entre l’espanyolisme i l’extrema dreta. Després de la introducció de l’autor, les imatges estan distribuïdes en set capítols: L’espurna que ho va encendre tot; El baluard del futbol; El front parlamentari, on repassa els dos principals partits del moviment unionista a Catalunya; L’espanyolisme civil; La constel·lació ultradretana, capítol dedicat a grups d'extrema dreta que actuen a Catalunya; L’espanyolisme armat i finalment, El dia D, sobre com l'espanyolisme va afrontar la consulta del 9-N.
“Plus ultra es un treball imprescindible per entendre un dels principals fronts de l’extrema dreta espanyola des de fa dècades, legitimada pels discursos i els arguments d’alguns suposats demòcrates”, asseguren des del portal informatiu del País Valencià antifeixistes.org. “El que fa, sobretot, es aixecar acta notarial de la complexitat, diversitat i bel•ligerància de la ultradreta espanyolista a Catalunya”, recorda David Bassa.
Fa anys que Jordi Borràs (Barcelona, 1981) treballa de fotoperiodista i il·lustrador freelance. El 2013 va publicar la seva primera obra Warcelona. Una historia de violència (Pol·len Edicions), un llibre de fotografies sobre la violència d'origen polític als carrers de Barcelona i que ja ha arribat a la segona edició. També col·labora amb diversos mitjans de comunicació (Nació Digital, Crític o Directa).