La cap de l’Àrea de Jocs i joguines de l’ONG del català, Isabel Romano, explica que “el moment convuls que estem vivint com a país ha fet que moltes més famílies es conscienciïn per demanar joguines en català per als infants. Els nens i nenes catalans també tenen el dret a poder jugar en la seva llengua”.
La Festa ha estat pensada tant pels pares com per als infants, per això durant tot el matí s’han programat tot un seguit de tallers i d’actes en els dos escenaris que s’han muntat. Hi han actuat els Diables i els Tabalers del Poble Sec, els Bastoners del Raval, la Colla de Diables de Mataró, conta-contes i Els Koloraines, que han posat la música per acomiadar la Festa fins l’any que ve. També s’han programat diversos tallers com el d’Scrabble, organitzat per la Federació Internacional Scrabble en català, la tómbola, on hi ha hagut premis per tots els que hi han participat, el taller de maquillatge, el de corones i un nou taller de doblatge a càrrec de l’actor Roger Pera, entre molts altres actes.
La Plataforma per la Llengua vol agrair la feina que un cop més han fet més d’un centenar de voluntaris, un fet que consolida un cop més la capacitat de mobilització de l’entitat. A més, en el mateix espai les famílies han pogut comprar jocs i joguines a la Fira del joc i el lleure en català, que ha aplegat una vintena de botigues i empreses que distribueixen joguines en català. Cap al final de la Festa l’actriu Montserrat Carulla ha llegit el manifest de la Festa on es reclama a la industria que aposti per les joguines en català per tal que els nens i nenes també puguin jugar en la seva llengua. Precisament la Plataforma per la Llengua recull a partir d’avui adhesions públiques a aquest manifest, que recull la reivindicació que els infants tenen dret a jugar en la seva llengua. Es pot signar l’adhesió al manifest a través d’aquest web: http://jocsijoguines.cat/festa-pel-joc-i-lleure-en-catala/.
Menys del 8% de joguines en català
I és que, segons les últimes dades de què disposa la Plataforma per la Llengua, menys d’un 8% de les joguines incorporen el català. El 92% no tenen les informacions reglamentàries d’acord amb la normativa vigent pel que fa a l’ús del català en l’etiquetatge, com marca la Llei del Codi de Consum de Catalunya. A més, l’ONG del català també demana que els nens puguin jugar en la seva llengua, pel que reclama a la indústria que faci joguines que tinguin el català: ninots que parlin català o jocs de taula en català.