Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català a l'escola
Demanen la retirada del decret que elimina la immersió lingüística a les Illes

El mateix dia que s'aprovava el Decret, es lliuraven tres mil signatures de docents i més d'un centenar de centres demanaven la seva retirada.

21/04/2013 Llengua
La campanya d'Enllaçats pel Català va néixer als Instituts de les Illes La campanya d'Enllaçats pel Català va néixer als Instituts de les Illes

L'aprovació del Decret del govern Bauzá, sota el nom Tractament Integral de llengües (TIL) ha rebut fortes crítiques, de part dels partits de l'oposició al Parlament, així com de bona part del sector docent i de la societat civil. En la seva opinió el decret conforma una nova realitat en la qual no es tenen en compte els aspectes pedagògics, sinó que només hi ha al darrere una agenda política.

Tenint en compte això, el STEI Intersindical i l’Assemblea de mestres i professors en català van posar en marxa fa uns mesos una campanya de recollida de signatures a totes les illes per demanar al govern de José Ramon Bauzá la retirada del Decret i el mateix dia que s'aprovava van fer un primer lliurament d’aquestes signatures a la Conselleria de Presidència.

El sindicat considerava que el fins ara projecte de Decret anava en contra la progressivitat en la normalització de la Llengua catalana a l’ensenyament tal com preveu la Llei de normalització lingüística vigent. També deia, i així ho havien expressat a tots els àmbits de negociació i consulta, que no hi ha prou professorat format i acreditat per impartir aquests ensenyaments i gestionar l’aula amb garanties d’èxit. Tot i així, es mostrava a favor de posar les condicions perquè l’alumnat aprengués una llengua estrangera, però remarcaven que el model expressat en el decret no era vàlid.

L'STEi assenyalava en les seves argumentacions que, un 87% dels pares i mares avalen el model lingüístic actual que permet, a tots els alumnes, conèixer les dues llengües oficials

L'OCB recorrerà a totes les instàncies legals per retirar el document

L'Obra Cultural Balear (OCB), ha manifestat que en un comunicat que  “recorrerà a totes les instàncies legals per tombar un decret que considera lesiu per als ciutadans de Balears, i fa una crida a la comunitat educativa a mantenir-se ferma en la defensa d'una escola integradora, de qualitat i en català”.

També demana al govern Bauzá que “reflexioni i rectifiqui. Si no ho fa pel bé de la llengua catalana, que ho faci pel futur de les noves generacions”. Per a l'entitat, “els ciutadans de les Illes Balears no mereixen una acció de degradació sistemàtica del seu sistema educatiu, generadora de més fracàs escolar i de més abandonament prematur dels estudis, ni els alumnes deficientment formats que generarà l'aplicació d'aquest decret”. L'entitat exigeix al Govern que “deixi de fer experiments amb una cosa tan important per a la societat. Encara és a temps d'evitar el caos en un àmbit tan sensible”.

El Decret elimina la immersió lingüística

Divendres passat, el Govern Bauzá va aprovar el seu Decret de tractament integrat de llengües (TIL), que acaba a la pràctica amb el decret de mínims i per tant redueix la presència de la llengua pròpia de les Illes a l'ensenyament.

A partir del proper curs, aproximadament un 30% de l'ensenyament a tots els centres serà en català, un 30% en castellà i un 30% en anglès. Es deixarà a més un 10% a discrecionalitat del centre. La seva aplicació s'inicia el curs 2013-2014 a primer i quart de Primària i primer d'ESO i, gradualment, s'anirà estenent a la resta d'ensenyament no universitari durant els propers quatre cursos.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid