Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Entitats valencianes surten en defensa de la immersió al País Valencià

Escola Valenciana, STEPV, FE-CCOO PV, FETE-UGT i la Confederació Gonçal Anaya han presentat al·legacions a l'esborrany de decret que defineix el nou model lingüístic a l'educació valenciana i pel que la se suprimeix l'ensenyament en català.
 
Les entitats presenten postures comunes i reclamen consens a l'hora de replantejar el model lingüístic de l'ensenyament valencià. Les cinc entitats posen com a base per millorar el plurilingüisme l'ensenyament en valencià, el model que asseguren millors resultats ha donat.

20/10/2011 10:15 Llengua
Els plantejaments de les al·legacions estan basats en el document "L'escola valenciana: un model plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià", elaborat per la Unitat d'Educació Multilingüe de la Universitat d'Alacant per encàrrec d'Escola Valenciana, document que ha recollit el consens de la pràctica totalitat de la comunitat educativa, entitats socials i partits polítics valencians, com es va demostrar en la seua presentació el passat mes de febrer.
 
En defensa de la immersió


vlc18juny3Les al·legacions presentades reclamen la millora del model que asseguren millor funciona en l'actualitat a l'hora d'aprendre llengües, la immersió que al sud s'aplica en forma de línies en valencià. Les entitats sostenen que l'ensenyament en valencià amb més anglès és el programa òptim per l'aprenentatge de llengües. En aquest sentit, Escola Valenciana pretén posar l'accent també en la formació de professorat trilingüe, ja que considera que per introduir un sistema adequat calen, segons l'entitat cívica, 3.000 professors trilingües més al sistema educatiu valencià. En l'actualitat els centres compten amb un o dos professionals trilingües i la xifra hauria d'apropar-se a cinc docents trilingües per escola.

Al mateix temps, es planteja que el programa d'incorporació progressiva, l'anomenada línia en castellà, que ara mateix no garanteix el domini de les llengües oficials, incremente fins el 50% les matèries impartides en valencià, l'única forma de garantir este domini al final del cicle obligatori, i una millora en la introducció de l'anglès. Escola Valenciana subratlla que les avaluacions dels programes dutes a terme per la pròpia conselleria assenyalen clarament que els alumnes d'ensenyament en castellà (PIP) tenen menys domini tant de valencià com de castellà i anglès.

Suprimir l'ensenyament en valencià dinamita el consens

Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana, assegura que "ací hi ha el consens de gran part de la comunitat educativa. Nosaltres li demanem al conseller que retire o reformule de dalt a baix l'esborrany de decret per tal de garantir l'aprenentatge de llengües als alumnes i per garantir l'ensenyament en valencià". Per Moreno, "la nostra postura està a favor del plurilingüisme i volem que s'aprenguen les llengües com cal, com diuen els experts. L'ensenyament en valencià és la millor manera d'aprendre llengües, està totalment comprovat, i cal apostar per eixa via".

El president d'Escola Valenciana ha deixat clar que "la línia roja, allò que no consentirem, és que s'elimine la possibilitat de triar ensenyament en valencià als 230.000 alumnes que actualment ho fan. Eliminar l'ensenyament en valencià és dinamitar el consens, anar contra el plurilingüisme i mai ho acceptarem".

En aquest sentit, "si la proposta de la Conselleria d'Educació suposa l'eliminació de l'ensenyament en valencià, la comunitat educativa i per suposat Escola Valenciana s'oposarà de forma frontal".

Per saber-ne més:

L'ensenyament valencià genera alumnes monolingües en castellà 

La CAL expressa la seva indignació davant l'anunci de suprimir les línies en valencià a les escoles 

 

El govern valencià assenta les bases per acabar amb el català a l'escola

El govern valencià es compromet a revisar el model que condemna el català 

Europa s'interessa pels atacs del govern valencià contra el català 

Milers de persones es manifesten de nou a València per la llengua 

 

 

 
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid