Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
75è aniversari del bombardeig de l'aviació legionària italiana a Barcelona

Demà, 30 de gener de 2013, hi ha convocada una concentració a les 18,30h a la plaça sant Felip Neri

29/01/2013 Història

L’Associació Altraitalia, en el marc de la campanya de promoció de la denúncia a l’estat italià pels bombardeigs de la ciutat comtal, convoca una concentració a les 18,30h a la plaça sant Felip Neri. En commemoració del 75è aniversari del bombardeig de l'aviació legionària italiana que va provocar la mort de 42 civils (22 nens) en aquesta plaça barcelonina.

Ara fa 75 anys,  el vaixell de guerra italià “Eugenio di Savoia” va actuar el primer dels reiterats bombardeigs amb què va atacar la població de Barcelona durant la guerra civil.

La responsabilitat italiana d’aquest atac va sortir a la llum 70 anys després, mentre que en la làpida de la plaça Sant Felip Neri -l’únic lloc de Barcelona que mostra encara les ferides dels bombardeigs de saturació duts a terme per l’aviació legionària- aquesta responsabilitat és encara generalitzada al conjunt de l’exèrcit franquista.

L'Audiència admet la querella que demana que s'investiguin els bombardejos feixistes a Catalunya

L'Audiència de Barcelona va ordenar fa uns dies al jutjat d'instrucció número 28 de la ciutat que admeti a tràmit una querella i que investigui els bombardejos de l'aviació feixista italiana sobre la capital catalana el març del 1938, durant la Guerra Civil Espanyola.

Altraitalia i dues víctimes dels bombardejos van presentar contra l'exèrcit italià i els militars espanyols que van ordenar el bombardeig continuat de la població civil, fet que va causar centenars de morts, una querella per delictes de lesa humanitat. La jutgessa no va admetre la querella, però ara l'Audiència li ordena que investigui els fets i citi els militars italians i les víctimes supervivents.

En una interlocutòria de 14 pàgines, la secció desena de l'Audiència fa referència a la nombrosa jurisprudència internacional per resoldre que els crims de guerra i contra la humanitat no prescriuen i que poden ser investigats sempre que els autors siguin vius. El text recorda que, durant la Guerra Civil, el Conveni de l'Haia del 1907 era vigent a l'estat espanyol, que l'havia ratificat i l'havia incorporat a la Constitució de la República del 1932. El conveni prohibia expressament els bombardejos massius contra la població civil i objectius no militars, com pobles, ciutats o barris.

Altraitalia, satisfeta

L'associació Altraitalia, formada per italians residents a Barcelona i que es va presentar com acusació popular, ha considerat "històrica" la decisió de l'Audiència, perquè és el primer cop que un tribunal admet que es pot aplicar la legislació internacional sobre crims de guerra i lesa humanitat a la Guerra Civil espanyola.

També recorda que al seu país d'origen, els ajuntaments han estat sovint els propulsors de les demandes penals i civils pels crims de les tropes d'ocupació nazis del 1943 al 1945 o al costat de les víctimes.

 

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid