A la comarca de la Garrotxa dos nous municipis, Olot i Sant Joan les Fonts, es presenten com a candidats per a sumar-se al grup de municipis que han declarat la seva independència respecte a Espanya. La moció que es presentarà és la mateixa que va presentar la CUP de Vic i, per tant, fa referència als Països Catalans i no tan sols al Principat. La d’Olot es presentarà en el següent Ple el 27 de setembre i la de Sant Joan les Fonts en un Ple extraordinari.
A Olot, la consulta popular del 25 d’abril del 2010 és un bon pretext per tirar endavant aquesta moció, ja que un 97’29% dels olotins que van anar a votar va expressar el seu desig de viure en un país lliure i independent. La moció declara Olot territori català lliure mentre el Parlament de Catalunya, de manera sobirana, no estableixi “la legislació d’un futur estat català lliure, independent, democràtic i social”.
El preàmbul de la moció de l’Ajuntament d’Olot recorda la gravetat de la situació econòmica i social, com a conseqüència de les polítiques aplicades per l’Estat Espanyol, a la qual cosa cal sumar l’espoliació fiscal, que suposa 2.251 euros anuals per a cada olotí i olotina.
La moció comenta també que “l’Estat Espanyol ha demostrat la seva incapacitat per a administrar els recursos públics de forma eficient i per a garantir un funcionament ordenat de les seves institucions financeres supervisores” i que “ha incomplert de forma reiterada les seves obligacions econòmiques amb el govern de la Generalitat de Catalunya, causant així uns greus prejudicis al poble de Catalunya, fet que genera una important distorsió en la seva imatge internacional”.
La moció de Sant Joan les Fonts declara el municipi moralment territori català lliure i sobirà, també amb l’argument de l’àmplia majoria favorable a la independència que es va pronunciar al referèndum del 28 de febrer de 2010 (94’17%). El document, en el seu preàmbul, també menciona la gravetat de la situació econòmica i social com a conseqüència de les polítiques aplicades per l’Estat Espanyol.
Davant d’aquest context crític, doncs, “cal actuar amb fermesa i en defensa dels interessos col·lectius i del bé comú, generant un clima de confiança i esperança pel poble català”. La moció pretén contribuir a la preservació “dels trets nacionals de Catalunya, la seva llengua, la seva cultura, el seu territori físic i tot el llegat de la seva història per fer front a les dificultats del present i afrontar el futur amb esperança”.