Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Energia
Un informe apunta la urgència de tancar la nuclear d'Ascó

L'objectiu de l'estudi és contrarestar la política informativa oficial sobre els incidents que s'han registrat en les centrals nuclears del nord de la Sènia

29/08/2012 Territori
Central nucelar d'Ascó Central nucelar d'Ascó

L'informe sobre l'estat de les nuclears a Catalunya elaborat per la plataforma Tanquem les Nuclears-100% Renovables (TLN-100% EER) sobre l'estat de les centrals nuclears al Principat apunta que els dos reactors de la planta d'Ascó (Ribera de l'Ebre) es troben en precari, la qual cosa hauria d'obligar a les autoritats a donar prioritat al seu tancament.

La plataforma ha elaborat aquest informe per contrarestar la política informativa oficial sobre els incidents que s'han registrat en les centrals catalanes, inclòs el succés més preocupant produït en els últims mesos, el conat d'incendi a l'edifici de control d'Ascó I, una falta de transparència que, a la seva entendre, genera "escepticisme" entre la població.

Incompliments de les Especificacions tècniques de funcionament

Segons les dades recollides pels encarregats d'elaborar l'informe, en el que va d'any, Ascó i Vandellós han totalitzat quinze successos notificables al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que, encara que han estat classificats individualment com de Nivell 0 en l'escala INES (Escala Internacional de Successos Nuclears en la seva denominació en castellà), tenen importància considerats en el seu conjunt, s'indica en un comunicat.

En concret, s'han donat quatre casos d'incompliments de les Especificacions tècniques de funcionament, "que són el resultat de la degradació que està sofrint la política de seguretat nuclear", argumenta aquest grup ecologista que afegeix que també s'han donat quatre casos de falses alarmes per gasos tòxics o radiació "que demostra la impossibilitat de mantenir sempre a punt els milers de sistemes de comprovació que té una central".

De les caigudes de potència o les parades no programades que s'han donat en aquest període, només una -afirmen- té una explicació clara (la invasió d'algues), mentre que sobre la resta amb prou feines es disposa d'informació de les causes.

Per disposar d'una perspectiva temporal han realitzat una anàlisi comparativa dels 49 successos compresos entre gener del 2011 i agost de 2012, i una distribució per central.

L'estudi denuncia el mal estat dels dos reactors d'Ascó

El número I va informar de 12 successos, i el reactor II de 16, al que cal sumar 7 successos que van afectar al conjunt de la central, entre ells els relatius a incompliments de les normatives o reglamentacions de funcionament

En el cas de Vandellòs II s'indiquen 13 successos, entre els quals predominen les referències a falses alarmes, com l'episodi del descens de nivell dels generadors de vapor el 21 de febrer de 2012, "sobre el qual no s'ha donat cap explicació posterior".

L'informe també mostra que el seguiment de la problemàtica de les centrals des dels mitjans de comunicació ha estat molt limitat i que està determinat per la informació distribuïda pel propi CSN.

La conclusió d'aquest informe és que encara que el funcionament d'ambdues centrals suposa un risc important, la perillositat de la situació a Ascó suggereix la necessitat de prioritzar el seu tancament.

Adverteixen, així mateix, que la major atenció mediàtica sobre Ascó "pels escàndols recents", no han deixat en segon pla els potencials perills que pugui suposar Vandellós II.

La plataforma assegura que la política informativa de les empreses nuclears i del CSN es caracteritza per "la fragmentació l'ús d'un llenguatge tècnic innecessàriament elevat i un volum considerable de dades que fa difícil establir criteris que discriminin entre informacions significatives, informacions secundàries i dades irrellevants".

Així mateix, denuncien l'absència de controladors veritablement independents al capdavant del CSN, "l'organisme que hauria de vigilar la indústria".

 

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid