El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) considera que l'avantprojecte de la modificació de la Llei de Costes representa una llei a la carta per cobrir les il·legalitats comeses.
Segons el GOB, la reforma dóna l'esquena a la normativa vigent, aprovada al 1988, i afavoreix, a més, l'especulació a la costa. La llei introdueix excepcions sense cap tipus de justificació tècnica i sense fer cap valoració de les possibles implicacions econòmiques. A més, la introducció d'indeterminacions que permeten resoldre l'aplicació de la normativa "segons el cas" és el fet més lamentable i significatiu d'aquesta nova redacció de la llei estatal.
L'entitat destaca l'establiment d'un règim especial per a 11 nuclis costaners, entre els quals Formentera; l'ampliació de la concessió a habitatges il·legals de 30 a 75 anys, i que es permeti vendre aquests tipus d'habitatges a tercers. Amb aquesta reforma, segons el GOB, la llei passa de ser una llei per a la protecció litoral a una llei que protegeix determinats interessos econòmics al litoral.
"No a la nostra Costa"
Davant l'anunci de la modificació de la llei de costes fet pel ministeri fa uns mesos, s'ha articulat una plataforma, impulsada per les 5 entitats ecologistes d'àmbit estatal i el GOB, i que actualment ja compta amb més de 200 organitzacions, associacions de veïns, confraries de pesca, empreses de turisme, associacions de jutges i advocats, sindicats i gabinets d'arquitectes que s'hi han adherit sota el lema "No a la nostra Costa". L'objectiu de la Plataforma és reivindicar l'actual marc normatiu. És a dir que no es modifiqui l'actual Llei de Costes i reclamar contundència en l'aplicació de la norma. La Llei de Costes tal i com estava plantejada, assegura l'entitat, és una bona llei de mínims, el que ha fallat fins ara és la seva aplicació administrativa.