Amics de la Terra, Greenpeace, GOB i la Plataforma Salvem Andratx, convoquen a una concentració marina a Cala Blanca (Andratx) el proper 28 de juliol per reivindicar la protecció del litoral sota el lema "Banya't per la nostra costa".
Els grups ecologistes treballen amb la Plataforma Salvem Andratx per focalitzar l'atenció aquest dia en Cala Blanca, un espai natural de gran valor paisatgístic i ecològic, de nou amenaçat per processos urbanístics. Es tracta d'una zona litoral salvatge i esquerpa que conté una gran diversitat botànica i faunística. La vegetació arriba fins a la mar mateixa, conformant un paisatge molt singular.Cala Blanca estava inclosa dins la delimitació del Patrimoni Mundial de la Serra de Tramuntana que va fer la UNESCO. Fan una crida a participar el dia 28 de juliol, a l'acció “Tots a Cala Blanca! Banya't per la nostra costa!”. Es tracta d'una acció lúdicoreivindicativa per reclamar, des de Cala Blanca i utilitzant-la com a símbol del que cal preservar, la protecció de la costa des de dins de la mar. Per això convoquen una concentració amb piragües, paddle surf o qualsevol tipus d'embarcació sense motor per a fer conjuntament un recorregut que tendrà com a punt de sortida Peguera a les 9.30 hores, i passarà per Camp de Mar fins a Cala Blanca.
Els organitzadors també proposen fer el recorregut nadant des de la Platja de Camp de Mar fins a Cala Blanca, o bé anar-hi directament a fer un bany. L'objectiu és concentrar tothom a Cala Blanca, a les 11.00 hores del matí, per fer una gran fotografia conjunta de totes les persones que, des de la mar, aquest dia, reclamaran la protecció de la nostra costa, i concretament, d'aquest singular indret d'Andratx.
Reforma de la Llei de Costes
Segons les entitats, “Mallorca, un indret que ha patit i molt la degradació i artificialització de la costa per l'impacte urbanístic del desenvolupament turístic en el litoral, torna a tenir aquest fràgil patrimoni en perill. Des de Madrid, s'ha anunciat una reforma de la Llei de Costes que, amb els arguments de dinamitzar l'economia de les zones costaneres, s'anuncia com un greu retrocés en la protecció de la costa d'ençà de l'entrada en vigor de la Llei de Costes de 1988 amb la qual es va avançar decisivament en la conservació dels recursos naturals i es varen establir límits clars al procés de desfiguració de la costa (iniciat fa 60 anys) fent patent l'ús públic de la costa per a tots els ciutadans”.
Per altra banda, apunten, el Govern autonòmic ha impulsat també diverses iniciatives que desregulen l'urbanisme i que tendran una greu incidència sobre el litoral. És el cas de la Llei Company, que precisament aquí, a Andratx, es tradueix en la desprotecció de Cala Blanca. El Consistori andritxol, en una modificació de les NNSS empreses ara fa dos mesos i en base a aquesta nova llei, cataloga com a urbà diferents terrenys de la zona de Biniorella - Cala Blanca, tot i que ara són ANEI.