Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Defensa del territori
Mobilització massiva a Mallorca per impedir la urbanització del paratge del Trenc

Aquest migdia s'ha format una immensa cadena humana -de 10.000 persones- a l'arenal verge de la Ràpita al Trenc

29/04/2012 Territori
El moviment popular "Qui estima Mallorca no la destrueix" ressorgeix a l'illa. Amb l'excusa de la crisi i la creació d'ocupació, el govern del president Bauzá, amb el conseller de Turisme, Carlos Delgado, al capdavant de l'operació, i satisfent les demandes de les empreses hoteleres, vol construir al paratge natural del Trenc un complex hoteler de luxe de 1.200 places amb camp de golf. Per fer-ho, la majoria absoluta del PP al Consell de Mallorca ha aprovat una reforma del pla territorial que fa que el sòl urbanitzable a la zona passi de 2 hectàrees a 21.

Veïns i grups ecologistes s'han organitzat per respondre a aquesta urbanització. El fet és que la platja verge del Trenc -un arenal de més de quatre quilòmetres- i la platja de la Ràpita forma part de l'àrea natural d'especial interès es Trenc-Salobrar i l'hotel es vol fer just al límit. Es tracta d'una zona natural emblemàtica d'importància internacional que forma part de l'Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) "Es Trenc-es Salobrar de Campos", i que va ser declarat LIC i ZEPA pels seus indubtables valors naturals. Segons la fitxa de l'ANEI, la zona "és un dels espais naturals més rellevants de les illes Balears". A més, alerta que ja pateix problemes per "l'ús turístic intensiu de la platja" i que el projecte turístic "repercutirà negativament en la qualitat ambiental".

El moviment ecologista i veïnal ha constituït la plataforma "Salvem Sa Ràpita" que denuncia "el desastre mediamental a la zona, totalment irreversible". El col·lectiu vol presentar 30.000 signatures a la Conselleria de Turisme per evitar l'aprovació del projecte. De moment n'han aconseguit unes 27.000 quan queden tres dies perquè s'acabi la recollida. Amb la campanya "es pretén fer recapacitar les autoritats que aquest tipus de megaprojectes continuistes d'un creixement econòmic exagerat, i sense control, té un cost elevadíssim en el nostre territori i patrimoni natural".

Cadena humana amb 10.000 persones

Aquest diumenge milers de persones s'han encadenat per unir l'arenal de la Ràpita i el Trenc en una iniciativa organitzada pel GOB, Amics de la Terra i Salvem sa Ràpita. Els organitzadors demanaven 1.500 assistents per formar la cadena. Tot i així, la convocatòria ha desbordat totes les previsions i han estat unes 10.000 les persones que han participat en la cadena humana que ha unit la Ràpita i el Trenc.

El degoteig de gent ha estat constant durant tot el matí fins que s'ha començat a formar la cadena humana. La filera de persones s’ha allargat durant quilòmetres de costa mentre una pancarta amb l’eslògan “Qui estima Mallorca no la destrueix” anava circulant a ritme frenètic entre la gent.

Per sorpresa de tots els participants, l’Ajuntament de Campos ha començat a multar de forma massiva els cotxes que hi havia aparcats a la carretera, amb sancions de 90 euros cadascuna. Els activistes han decidit tallar la carretera en senyal de protesta tot cridant consignes com “que vengui el batle!”.

D'onze a dues del migdia els participants han format una gran cadena humana per simbolitzar "que aquestes magnífiques platges s'han de protegir al màxim i que el macrocomplex hoteler amb camp de golf que es vol fer a Son Durí, a sols 150 metres, és un error que cal rectificar ara que hi som a temps".

La protesta s'ha pogut seguir a Twitter a través de l'etiqueta #sarapita29a.

Una lluita de més de 30 anys

La construcció d'aquest hotel de 1.200 places, amb una ocupació de prop de 20 hectàrees i aferrat a l’Arenal de la Ràpita, esdevé ara el símbol d'una política que retorna a l'especulació i l'agressió al territori i que, amb els arguments fal·laços de creació de llocs de feina i generació de riquesa, s'atreveixen ara amb aquest símbol de la preservació natural fruit la lluita social que va iniciar-se fa més de trenta anys per la protecció de l'arenal veí d'es Trenc.

Tot s’inicià el 21 de maig de 1978 quan unes 500 persones es van manifestar a la mateixa platja per oposar-se a la construcció d’un bar restaurant sobre les dunes i així va néixer el lema "Salvem es Trenc". De llavors ençà hi ha hagut molts esdeveniments entorn d’un paratge inigualable en tot el món que al llarg d’aquests 30 anys no ha quedat al marge de continus intents urbanitzadors. El 1980 l’Ajuntament de Campos tramitava un projecte d’urbanització de 6.000 habitants, un projecte que incloïa un camp de golf. També es va aconseguir aturar.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid