Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió 1992
Vicent Partal recorda les detencions de 1992 en un article a Vilaweb

El periodista i director de Vilaweb analitza les detencions dels JJOO de 1992 des de la perspectiva periodística

29/06/2012 Drets i Llibertats

El periodista i director de Vilaweb Vicent Partal dedica avui l'editorial d'aquest mitjà a la repressió de 1992, especialment la patida pels periodistes afectats en aquella ràtzia. Partal recorda que aquella repressió sense precedents es van detenir periodistes i es va clausurar un programa de Catalunya Ràdio, L'Orquestra dirigida per Jordi Vendrell.

Durant el juliol de la ràtzia dirigida per Baltasar Garzón es van detenir i torturar també diversos periodistes d'El Temps, El Punt i una revista de Badalona (Josep Poveda, Eduard López, Oriol Malló, Carles Bonaventura i el dissenyador i fotògraf Marcel Dalmau, a més de persones pròximes als detinguts i també periodistes). Aquest fet, malgrat que hi va haver una important reacció pública amb un manifest de periodistes de tots els mitjans escrits i audiovisuals que condemnaven els fets, va suposar l'agressió a la llibertat de premsa més important durant dues dècades. Pel fet que es van tortura periodistes i perquè els mitjans patiren una censura dirigida des dels governs autonòmics i estatal per tal que no es parlés de les denúncies de tortura dels detinguts. Només comptats mitjans, com El Temps i El Punt i alguns petits mitjans van atrevir-se a denunciar aquells fets.

També van resultar afectats per aquella onada de repressió i de censura alguns periodistes de TV3, i Quim Gil, aleshores articulista d'El País a Girona, abandonava aquest diari en veure que els seus escrits eren manipulats per la cap de secció d'aquest mitjà amb una intenció criminalitzadora dels detinguts.

Partal recorda com aquella repressió no va tenir precedents des del franquisme: "Aquell silenci avui és impensable. Els diaris o les ràdios, i encara menys les televisions, ni en parlaven. Literalment." I compara aquella situació de fa vint anys amb el moment actual, en què assegura que les xarxes socials i internet farien impossible que es tornés a repetir una repressió i censura informativa com aleshores: "Les detencions dels independentistes del 1992 van ser una de les darreres mostres de la censura brutal que es podia imposar als mitjans de comunicació. I la impossibilitat, sobretot gràcies a internet, de que la censura puga existir avui és una de les claus de volta del canvi que viu la nostra societat".

El periodista i director de Vilaweb, que va viure molt de prop aquelles detencions i que també participa al documental "L'Operació Garzón" impulsat per Llibertat.cat, posa l'accent en aquest article en el paper fonamental d'internet en la societt actual, un elements que impossibilitari, segons Partal, una repressió també informativa com la de 1992:   "La impossibilitat, sobretot gràcies a internet, de que la censura puga existir avui és una de les claus de volta del canvi que viu la nostra societat".

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid