Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
Lliures amb càrrecs vuit implicats en protestes contra l'executiu balear

Sis dels detinguts participaren en l’ocupació de la Conselleria d’Educació. Un d’ells, Pau Mas, fou qui rebé la clatellada de la cap de gabinet. Els altres dos foren identificats per manifestar-se en la visita del president Bauzá a Manacor

01/06/2012 Drets i Llibertats

Ahir a mitjan matí va córrer com la pólvora un rumor que finalment es va confirmar, amb matisos. Havien detingut cinc joves: tres a Palma relacionats amb l'ocupació de la Conselleria d'Educació del 22 de maig passat i dos més vinculats a les protestes als pobles que els darrers temps ha fet el president Bauzá amb motiu del congrés autonòmic del PP. En concret, aquests darrers havien participat en la manifestació de Manacor, on un home va tirar llengües de porc al president.

Poc abans de dinar, es va saber que hi havia quatre joves més detinguts, aquest cop activistes sahrauís que dies enrere entraren al Consolat marroquí per llegir un comunicat de protesta.

El matí s'escalfava, però la maror s'incrementà al capvespre, quan dues persones més arribaren a la Prefectura de la Policia Nacional de Palma per declarar i hi quedaren detingudes unes hores. Finalment, la cosa quedà així: tots en llibertat amb càrrecs per presumptes desordres públics.

Els dos darrers imputats són Óscar I., professor de la UIB, i Júlia C., una de les manifestants que entrà a la Conselleria. El professor es féu conegut perquè en el vídeo que mostra l'entrada al despatx del conseller Bosch es veu que agafa la cap de gabinet Aina Rodríguez per l'esquena per tractar de tranquil·litzar-la.

S'ha de remarcar també que, entre els activistes pro sahrauís, Lyonel -que és palmesà-, a banda de ser imputat per desordre públic pel tema del Consolat, ho fou per l'ocupació de la Conselleria, ja que també hi participà. Aquell dia entraren prop d'una trentena d'estudiants a l'edifici del Govern.

Abans que ell, però, havien declarat Pau Mas, Lluc Gayà i Israel Amez també per les protestes contra les retallades en Educació. Sortiren al carrer al migdia i, tot seguit, creuaren la vorera i parlaren una estona amb Lyonel i amb els altres activistes pro sahrauís que encara no havien entrat. Amb ells, a més, hi havia un petit grup de suport d'estudiants. Pau, un dels joves més coneguts de la protesta esmentada (fou qui rebé la famosa clatellada d'Aina Rodríguez, la cap de gabinet del conseller Bosch), ens explicà què havia passat. "Hem vingut avui dematí -ahir per al lector- a declarar com a imputats perquè ahir rebérem una citació. Quan hem arribat ens han informat que era una detenció". Així mateix, afegí que la Policia els havia dit que "no aniríem als calabosos i que després de declarar podríem sortir al carrer".

Els tres joves s'acolliren al dret a no declarar. Pau puntualitzà que havien dit als agents (de la Brigada d'Informació) que "declararíem quan el jutge ho demanàs. Ens imputen delictes de desordre públic dels quals discrepam. Entràrem a la Conselleria a fer un acte pacífic per protestar contra les retallades". Lluc Gayà, estudiant de Filosofia, assentí i ratificà l'exposició de Pau, però afegí que "ens han fet les fotos i tota aquesta comèdia", en al·lusió a la presa d'empremtes digitals.

El seu cas està en mans del Jutjats d'Instrucció número sis de Palma. Val a dir, a més, que Pau presentà denúncia contra Aina Rodríguez en aquest mateix Jutjat d'Instrucció i que a l'avinguda d'Alemanya ja tenen els vídeos dels fets.

Manacor

D'altra banda, a Manacor foren citats a la comissaria Joan R. i Miquel G. Del primer es comenta per la capital del Llevant que hauria estat ell qui hauria llançat una pandereta a Bauzá quan visità el poble el 15 de maig. A ambdós també se'ls llegiren els drets en entrar a l'edifici policial i, per tant, hi quedaren arrestats unes hores fins que acabaren de declarar.

Les reaccions enfront de les detencions no es feren esperar i organitzacions, com l'Assemblea d'estudiants de la UIB, Endavant (veure comunicat), el Col·lectiu Albaïna, l'STEI-i, i partits polítics, com Esquerra-Illes, ho volgueren denunciar. El president d'Esquerra a Mallorca, Joan Lladó, afirmà que "el PP fa detenir persones per no pensar com ells". Es preguntà "per què no han anat a cercar el militant del PP que va produir desordre públic quan va arremetre amb el vehicle contra la gent que es manifestava a Manacor o per què no han detingut la cap de gabinet que va agredir un jove a la Conselleria".

Endavant recordà que les detencions s'havien registrat poc després que la Guàrdia Civil arrestàs dilluns quatre joves durant la visita de Bauzá a Bunyola i durant bona part del capvespre avisaren via Twitter que s'estaven duent a terme nous arrests.

El sindicat STEI-i considerà, per part seva, que les detencions havien estat "arbitràries i il·legals" i manifestaven que es posava en perill la convivència democràtica a les Illes i alhora es crispava la societat.

Font: Diari de Balears

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid