Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Lluita institucional
Sant Cugat podria implantar una renda bàsica per combatre la pobresa

La moció de la CUP insta el consistori a crear una comissió mixta i participativa per fer un estudi acurat sobre la situació real de pobresa a la ciutat

08/05/2012 Política

El ple municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat debatrà el proper 21 de maig la necessitat d’aplicar en l’àmbit local una renda bàsica de ciutadania, individual, universal i incondicional com a eina per combatre la pobresa i l’exclusió social.

La CUP ha presentat una moció que insta el consistori a impulsar un debat sobre la Renda Bàsica de Ciutadania i promoure'n la seva implantació, i també a crear una comissió mixta i participativa per fer un estudi acurat sobre la situació real de pobresa a la ciutat i la possibilitat de començar a implementar un sistema de Renda Bàsica pels casos més urgents.

A més, la proposta demana a l'Àrea Econòmica i de Serveis Socials de l'Ajuntament que estudiï les experiències que ja s'estan impulsant a les Juntes Generals de Guipuzkoa, amb la ILP per la Renda Bàsica a Extremadura o l'aplicació de la Renda Bàsica al muncipi canari de La Orotava.

"La renda bàsica no és una almoina, és per fer justícia"

Segons la CUP, la Renda Bàsica és "un instrument factible d'eradicació de la pobresa, un mecanisme de repartiment de la riquesa i distribució de la renda que pot donar la seguretat econòmica als ciutadans davant la incertesa i l'arbitrarietat" i que "permet iniciar altres maneres de viure, fomenta la igualtat de gènere i contribueix a eliminar els estigmes socials". Per això, creu que és "un instrument útil per defensar-se del deteriorament de les condicions de vida que imposa el capitalisme global, una verdadera eina de transformació social".

"La Renda Bàsica que defensem no és una almoina, ni un salari de pobres. No volem una ajuda graciable sinó un dret de ciutadania. Considerem la Renda Bàsica una proposta per fer justícia, no una mesura per practicar la caritat pública, perpetuar els guetos i la segragació social", sentencia la formació.

La CUP remarca que "la crisi multiplica el nombre de damnificats per les polítiques neoliberals" i destaca que als més de cinc milions d'aturats a l'Estat, s'han de sumar 150 desnonaments d'habitatges al dia, retallades socials en educació o sanitat o la congelació d'ajudes de la llei de dependència. "Mentre l'Estat reflota a la banca injectant-li quantitats astronòmiques de diner públic, els barris es deterioren a ritme accelerat, el fantasma de la pobresa torna a treure el cap en la nostra realitat quotidiana, augmenten les malalties mentals i els suicidis, els menjadors socials i programes d'aliments es veuen desbordats", manifesta la CUP, que recalca que "pobresa, atur, precarietat i marginació s'entrelliguen, limitant la llibertat real de milions de persones i expulsant-les a la cuneta, a l'exclusió social".

Un menjador social més i la ciutat del Vallès Occidental amb més atur

Sant Cugat no se'n salva: és la ciutat del Vallès Occidental i, proporcionalment, una de les de Catalunya on puja més l'atur i amb un jovent amb poques perspectives de futur laboralment. A més, l'última memòria de Càritas parla d'un augment del 12% respecte l'any anterior del nombre de persones ateses per aquesta associació, sent així un total de més de 800 famílies santcugatenques que han de recórrer a aquesta ajuda. Tant és així que any rere any augmenta la redistribució d'aliments per part d'associacions benèfiques i s'ha hagut de crear un nou menjador social.

A més, també els desnonaments han arribat a Sant Cugat. Segons el Síndic de Greuges, de moment cinc famílies estan a l'espera que sigui executada una ordre de desnonament per no poder pagar la hipoteca.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid